Yazıcı İzmir Kemeraltı'nda Vatandaş ve Esnafla Sohbet Etti

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, EXPO alanı olarak belirlenen İnciraltı'na yönelik imar planlarının yürütmesinin durdurulması kararının EXPO'nun İzmir'e gelmesini engelleyecek bir gelişme olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek, ''Hiçkimse EXPO'nun İzmir'e gelmesi noktasında engel teşkil edecek bir tutum içerisinde olmaz'' dedi.

02 Mart 2013

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, EXPO alanı olarak belirlenen İnciraltı'na yönelik imar planlarının yürütmesinin durdurulması kararının EXPO'nun İzmir'e gelmesini engelleyecek bir gelişme olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek, ''Hiçkimse EXPO'nun İzmir'e gelmesi noktasında engel teşkil edecek bir tutum içerisinde olmaz'' dedi.
Bakan Yazıcı, İzmir programı kapsamında Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda incelemelerde bulundu.

Vali Cahit Kıraç ile birlikte çarşıya gelen Yazıcı'yı Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı İlyas Gönen karşıladı. Hisarönü'nde esnaf ve vatandaşlarla sohbet eden Bakan Yazıcı, esnaf lokantasında yemek yedi, Kızlarağası Hanı'nda kahve içti.

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yazıcı, Kemeraltı Çarşısı'nı daha önce de gezdiğini, bu çarşıda dolaşmanın keyif verici olduğunu söyledi.
Alışveriş merkezi fikrinin bu tip tarihi çarşılardan esinlenerek geliştirildiğini anlatan Yazıcı, esnaf ve sanatkarı koruyucu, onların mesleklerini sürdürmeye dönük önemleri alma gayreti içinde olduklarını ifade etti.





Bir gazetecinin TOBB'a bağlı odalarda seçimlerin tekrar erteleneceği yönünde söylentiler bulunduğunu ifade etmesi üzerine Bakan Yazıcı''Kim söylüyor ? Bunu sana kim söylüyorsa o sana bir kaynak gösteremez. Kaynağı olmayan şeylerin taşıyıcısı olmayalım. Biz ne yapıyorsak açık, şeffaf yapıyoruz. İnşallah Mayıs, Haziran'da oda ve borsa seçimleri olacak, Ağustos ayında da birliğin organ seçimleri gerçekleştirilecek'' dedi.
TOBB Yasası'nda teftiş ve denetleme konularını içeren bazı düzenlemeler yaptıklarını, bunun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüleceğini anlatan Yazıcı, seçimlerin ertelenmesi gerektirecek bir düzenlemenin bulunmadığını ifade etti.
Gazetecilerin EXPO 2020 için belirlenen İnciraltı ile ilgili 1/25 binlik imar planlarının Danıştay tarafından yürütmesinin durdurulmasını nasıl değerlendirdiği yönündeki sorusunu da yanıtlayan Bakan Yazıcı, şöyle konuştu:
''EXPO hedefi sadece İzmir'in değil Türkiye'nin hedefidir. Bu hedef doğrultusunda tahsis edilmesi gerekli mekanlar, yapılması gerekli üniteler var. Bunların gerçekleştirilmesi doğrultusunda herkesin üzerine düşen görevler var. Elbette ki idari işlemlerin dava konusu olması bir hukuk devletinde olağan dışı bi durum değildir. Dava olur, bir eksiklik varsa o giderilir. Ama hiç kimse EXPO'nun İzmir'e gelmesi noktasında engel teşkil edecek bir tutum içerisinde olmaz. Orada büyük ihtimalle teknik bir eksiklik vardır. Mahiyetini bilmiyorum ama konuşulur giderilir. Bu durumun, EXPO'nun İzmir'e gelmesini engelleyecek tasarruf olarak nitelendirilmesi söz konusu değil.''
Vali Cahit Kıraç ise mahkemenin gerekçeli kararı görülmeden bir şey söylemenin mümkün olmayacağını ifade etti.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, daha sonra İzmir Mobilya, Dekorasyon, Ev ve Büro Mobilyaları Fuarı'nı (MODEKO 2013) ziyaret etti.
Kültürpark Fuar alanında düzenlenen mobilya fuarında Bakan Yazıcı'ya AK Parti İzmir milletvekilleri İlknur Denizli, Nesrin Ulema, Vali Cahit Kıraç, AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay ve Efor Fuarcılık Genel Müdürü Nuray Eyigele eşlik etti.
Fuardaki stantları gezen Yazıcı, fuara katılan firmaların temsilcileriyle ayaküstü sohbet etti.