Yazıcı, İzmir'de 3.İş Kadınları Ticari Platformu Toplantısına Katıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kadınların iş hayatı içindeki payının artması gerektiğini belirterek oda ve borsa seçimleri sonrası çok daha fazla kadını yönetim kurullarında görmek istediğini söyledi.

24 Mart 2013

 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kadınların iş hayatı içindeki payının artması gerektiğini belirterek oda ve borsa seçimleri sonrası çok daha fazla kadını yönetim kurullarında görmek istediğini söyledi. 

İzmir Ticaret Odası (İZTO) İş Kadınları Konseyi tarafından Hilton Oteli'nde düzenlenen 3. İş Kadınları Ticari Platformu toplantısına katılan Yazıcı, yaptığı konuşmada Anadolu kadınlarının tarihsel olarak ticarete çok yatkın olduğunu, yüzlerce yıldır kadınların satış yaptığı pazarların bulunduğunu, İzmir'de oluşturulan platformun da Anadolu kadınının girişimci ruhunun bugünkü temsilcisi olduğunu söyledi. 

Türkiye'de nüfusun yüzde 50'den fazlası kadın olmasına rağmen her 100 girişimcinin 7'sinin kadın, kendi hesabına çalışan kadın oranının yüzde 11, kadınların iş gücüne katılım oranının ise 2012'de yüzde 29,5 olduğunu anlatan Yazıcı,"Kadınları eğitime, istihdama, siyasete, ekonomiye, kısaca hayata dahil etmeden yapılan her girişim başarısızlığa mahkumdur ve aslında bereketsizdir. Hedefimiz sahip olduğumuz kadın potansiyelini daha aktif hale getirip ülkedeki refah seviyesini yükseltmektir" dedi. 

Bakan Yazıcı, Türkiye'de profesyonel meslek gruplarında kadın oranının bir çok Batı ülkesi ile kıyaslanabilecek durumda olduğunu ifade ederek kadın öğretim elemanı oranının yüzde 40, mimar oranının yüzde 39, avukat oranının yüzde 36, bankacı oranının ise yüzde 50'ye ulaştığına dikkati çekti. 

Dünyada kadın üst düzey yönetici oranı yüzde 5 iken Türkiye'de yüzde 12 olduğunu ve bu konuda 2. sırada yer aldıklarını ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu: 

"Önümüzdeki oda ve borsa seçimlerinde çok daha fazla kadını yönetim kurullarında görmek istiyorum. İş dünyasıyla yaptığım her toplantıda bunu vurguluyorum. Bunun için iyi hazırlanın. Önce kadınlar, kadınları çok iyi desteklemeli. İzmir'de de oda ve borsa seçimleri sonrası kadın başkanlar görmek istiyorum. İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli önemli bir rol modeldir. Her birinizin yanındayım. İnşallah seçimler sonrası gelip bizzat sizi tebrik edeceğim." 

İzmir'in kadın esnaf oranının yüzde 14,7 ile en yüksek şehirler arasında bulunduğunu, kadınların sermaye sıkıntısının çözümü konusunda kadın kooperatiflerine büyük önem verdiklerini anlatan Yazıcı, İZTO İş Kadınları Konseyi'nin, Dünya Girişimci Kadınlar Konseyi'nin 2013 yılında İzmir'de toplanması için yaptığı çalışmaya destek vereceğini söyledi. 

İZTO İş Kadınları Konseyi Başkanı Asuman Nardalı Tokuş da kadın girişimciler olarak artık mikro kredi değil makro kredi istediklerini, Bakan Yazıcı'nın ticaret kadınlarına sahip çıkmasını dilediklerini belirterek, yurt dışı gezilerinde iş kadınlarına kontenjan ayrılmasını beklediklerini kaydetti. 

Bakan Yazıcı, daha sonra platform bünyesinde kadınların yönettiği şirketlerin ürün ve hizmetlerini sergilediği fuarı gezdi, kadınlarla sohbet etti.


  •