Yazıcı, Karma Ekonomi Komisyonu Toplantısı İçin Slovenya'da

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Slovenya temasları kapsamında Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Karl Erjavec ile biraraya geldi.

15 Kasım 2012

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Slovenya temasları kapsamında Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Karl Erjavec ile biraraya geldi.
Türkiye-Slovenya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 4. Dönem Toplantısına katılmak üzere Slovenya'da bulunan Bakan Yazıcı, Erjavec ile görüşmesinde, Türk işadamları başta olmak üzere Türk vatandaşlarının AB ülkelerine vizesiz seyahat etmeleri için ''destek talebinde'' bulundu.
Görüşmede, Türkiye-Slovenya ilişkilerinin ''çok güçlü olmasından'' duyduğu memnuniyeti dile getiren Yazıcı, Slovenya'nın Türkiye'nin AB ile müzakere sürecine verdiği desteğe teşekkür etti.
Bakan Yazıcı, müzakere sürecinde olan Türkiye'nin vatandaşlarına vize uygulanmasının ''büyük haksızlık olduğunu'' ifade ederek, ''Mallar AB ülkelerinde serbestçe dolaşabiliyor ama insanlar özgürce dolaşamıyor'' dedi.
Görüşmede, Türk ve Sloven işadamlarının karşılıklı yatırımları konusu da ele alındı.
İki ülke işadamlarının enerji ve diğer alanlarda daha fazla ortak yatırım yapabileceklerine dikkati çeken Yazıcı, ortak yatırımları artırmak için sosyal güvenlik ve hukuksal güvenliğin sağlanması gerektiğini vurguladı. Yazıcı, mevzuatın tek başına yeterli olmadığını, uygulamanın da önemli olduğunu kaydetti.
Görüşmede, Türkiye-Slovenya KEK 3. Dönem Toplantısının üzerinden 8 yıl kadar uzun bir sürenin geçtiğini anımsatan Yazıcı,''Önümüzdeki dönemde bu toplantıların daha sık gerçekleştirilmesinin ikili ilişkilerimize büyük katkı sağlayacağına inanıyorum'' dedi.
Bakan Yazıcı, geçen yıl Mart ayında iki ülke başbakanlarının ''Stratejik Ortaklık Belgesi'' imzaladıklarına işaret ederek, şöyle devam etti:
''Bu belge çerçevesinde; siyasi diyalog, ikili ticaret ve yatırımlar, Türkiye'nin AB'ye katılımı, bölgesel istikrar ve barış, çevresel konular, enerji güvenliği, kültürlerarası diyalog, eğitim ve sivil toplum gibi alanlarda işbirliğinin daha ileri boyutlara taşınması kararlaştırıldı.''
Bu bağlamda atılacak daha çok adım olduğuna vurgu yapan Yazıcı, Karma Ekonomik Komisyonu toplantılarının somut adımların atılmasına vesile olan en önemli platformlardan birini teşkil ettiğini belirtti.
Yazıcı'nın Erjavec ile yaptığı görüşmede, Türkiye'nin Ljubljana Büyükelçisi Serra Kaleli de hazır bulundu.
Yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından iki bakan Brdo Kongre Merkezinde başlayan Türkiye-Slovenya Karma Ekonomik Komisyonu 4. Dönem Toplantısının açılış oturumuna katıldı.
''Avrupa'da yaşanan ekonomik krizin yansımalarının ortadan kalkmasıyla birlikte ikili ticaretimizin çok daha hızlı artacağına inanıyorum''
İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin ele alındığı görüşmede konuşan Bakan Yazıcı, ''Avrupa'da yaşanan ekonomik krizin yansımalarının ortadan kalkmasıyla birlikte ikili ticaretimizin çok daha hızlı artacağına inanıyorum'' dedi.
Geçen yıl Slovenya Başbakanının Türkiye'ye geldiğini ve bu yıl da Türkiye Başbakanının Slovenya'ya gerçekleştirdiği ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerin en üst düzeye çıktığının göstergesi olduğunu ifade eden Yazıcı, ''İki ülke iş adamlarının da sık sık bir araya gelmeleriyle daha fazla fırsat doğacağını ve Türkiye ile Slovenya'nın daha fazla ticaret yapması yönünde potansiyele ve bunu yapacak güç ve iradenin her iki tarafta da mevcut olduğuna inanıyorum'' diye konuştu.
-İkili ticaret-
Türkiye ile Slovenya arasındaki ticaret hacminin son on yılda büyük bir mesafe katettiğine işaret eden Yazıcı, Bundan 10 yıl önce 126 milyon dolar olan ticaret hacminin yaklaşık 8 katlık bir artışla 966 milyon dolara yükseldiğini kaydetti.
Yazıcı bu rakamın iki ülke tarihinde ulaşılan en yüksek değeri gösterdiğini belirtti.
Türkiye'nin Slovenya'ya ihracatı 2002 yılında 68 milyon dolarken 2011 yılında bu rakamın dokuz kat artarak 617 milyon doları aştığını bildiren Yazıcı, ''Slovenya'dan ithalatımız ise 2002 yılında 57 milyon dolarken 2011 yılında bu rakam 349 milyon dolar olmuştur'' dedi.
''2012 yılının ilk 9 ayı itibarıyla ise Slovenya'ya ihracatımız yüzde 14'lük düşüşle 389 milyon dolar, Slovenya'dan ithalatımız ise yüzde 14'lük düşüşle 229 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir'' diyen Yazıcı, ekonomik krizin yansımalarının ortadan kalkmasıyla ikili ticaretin çok daha hızlı artacağını ifade etti.
Yazıcı, 2011 yılında Türkiye'nin ihracatındaki payı binde 5 olan Slovenya'nın en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında 45'inci, Avrupa ülkeleri arasında ise 19'uncu sırada yer aldığını kaydetti.
-Karşılıklı yatırımlar-
Türkiye'de 23 Sloven firmasının faaliyet gösterdiğini, Slovenya'da ise 6 Türk firmasının faaliyette olduğunu bildiren Yazıcı, ''Slovenya'dan ülkemize gelen 3 milyon dolar, ülkemizden Slovenya'ya giden 5 milyon dolarlık bir yatırım söz konusudur''dedi.
Türk firmalarının Slovenya'da yatırım yapmaları konusunda özendirildiğini anlatan Yazıcı, ''Bu bağlamda, çok yakın zamanda Türkiye'ye gerçekleştirdiğiniz ziyaret esnasında Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan ile yaptığınız görüşmede parlamentonuzda bankaları yapılandırma konusunda bir kanun kabul edildiğini, bu kanunla bankaların ortaklığa ve yabancı sermayeye açılacağını ifade etmiştiniz. Bu düzenlemelerle birlikte, Slovenya'da artacağını ümit ettiğimiz yabancı sermayeden Türk yatırımlarının da paylarını artırması temennimizdir'' diye konuştu.
Türk ve Sloven firmalar arasında, özellikle enerji, çevre, teknoloji, telekomünikasyon, elektronik yazılım ve yenilikçi sanayi ürünleri alanlarında ortak yatırım imkânları bulunduğunu ifade eden Yazıcı, bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını dile getirdi.
Bugüne kadar, Türk müteahhitlik firmaları tarafından gerek Slovenya'da gerek Sloven firmalar ile işbirliği içerisinde üçüncü ülkelerde üstlenilmiş herhangi bir proje olmadığına değinen Yazıcı, ''Bu alanda önemli kazanımlar edinmiş olan Türk girişimcilerinin Sloven muhataplarıyla gerçekleştireceği işbirliğinin müteahhitlik sektöründe yeni açılımlar sağlayacağına inandığını'' bildirdi.
Türk firmalarının bugüne kadar 96 ülkede, 228 milyar dolar değerinde 6 bin 698 projeye imza attığını söyleyen Yazıcı, dünyanın en büyük 225 müteahhitlik şirketi arasında 33 Türk firması bulunduğunu belirterek, ''Sahip olduğu tecrübe ile Türk müteahhitlik sektörünün, Slovenya'da açılacak ihalelerde yer almaya ve bugüne kadar edindikleri tecrübe ve deneyimleri Sloven firmaları ile paylaşmaya hazır olduklarını'' kaydetti.
Yazıcı, ''Başta Ljubljana'daki Bırnik Havaalanı 2. terminal binası inşası olmak üzere, ülkesindeki altyapı ve üstyapı projelerinde Türk firmalarının görev almasını temenni ettiğini belirtti.
Yeni teşvik sistemine ilişkin detaylı bilgi veren Yazıcı, ''2003'ten 2012 yılı Ağustos ayına kadar Türkiye'ye 119,3 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım geldiğini'', teşvik sisteminin yabancı yatırımcıları çok büyüm kolaylıklar sağladığını bildirdi.
Yazıcı, Slovenya firmalarını da bu teşviklerden faydalanmaya, Türkiye'de üretim yapmaya, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'ya erişim için Türkiye'yi bir merkez olarak seçmeye davet etti.
-Vize engeli -
Bakan Yazıcı, Türk vatandaşlarının AB üyesi ülkelere seyahat etmeleri önündeki vize engelinin kaldırılması konusundaki talebini Zerjav ile yaptığı görüşmede de yineleyerek, ''Sabah Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Sayın Karl Erjavec ile yaptığım görüşmede de ifade ettiğim üzere, iş adamlarımızın vize alma konusunda karşılaştığı güçlüklerin artık AB ile ticari ilişkilerimizde tarife dışı bir engel halini aldığını düşünüyorum'' görüşünü belirtti.
Türkiye'nin AB ile köklü ilişkilere ve on yedi yıllık bir Gümrük Birliği geçmişine sahip olduğunu anımsatan Yazıcı, ''Türkiye ile  AB arasındaki bu vize sorununun  ilişkilerin köklü geçmişine ve ortak gelecek hedefine ters düştüğünü belirterek, ''Bu çerçevede Slovenyalı dostlarımızdan talebimiz, ikili ticari ilişkilerimizin önünde görünmez bir bariyer halini alan katı vize uygulamalarının ortadan kaldırılması için AB nezdinde ülkemize destek vermeniz ve her türlü kolaylığı sağlamınızdır'' diye konuştu.
Yaklaşık bir saat süren görüşmede Türkiye'nin Ljubljana büyükelçisi Serra Kaleli de hazır bulundu.
Yazıcı ve Zerjav, görüşmenin ardından birbirlerine hediyeler sundular. Zerjav da Yazıcı'ya Slovenya'nın el işlemesi kristal bir sürahi takdim etti.





 

  •  
  •  
  •  
  •