Yazıcı: Küçük İşletmeler Ekonomimizin Bel Kemiğidir

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ’kredi kefalet kooperatiflerince kullandırılan kredilere ilişkin açıklama yaptı.

22 Haziran 2013

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ’kredi kefalet kooperatiflerince kullandırılan kredilere ilişkin açıklama yaptı. Bakanlığımızın kooperatifler aracılığıyla sekiz milyondan fazla kooperatif ortağına yönelik önemli hizmetler sunduğunu belirten Yazıcı"Bu hizmetlerimizden biri de Hükümetimizin belirlediği politikalar çerçevesinde kooperatifler aracılıyla yürüttüğümüz önemli hizmetlerden biri de Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile küçük işletmelerin, iki milyona yakın esnaf ve sanatkarların kredi ihtiyaçlarını karşılanmasıdır. Yardımlaşma ve dayanışma temelinde küçük işletmelerin birleşerek kurdukları bu kooperatifler esnafımızın ortak teminat ve kredi ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamaktadırlar. Ekonominin kılcal damarları diye adlandırabileceğimiz bu küçük işletmelerin finansman ihtiyaçlarını bu kooperatifler aracılığıyla karşılıyoruz. Bu krediler çarkları döndürüyor, küçük işletmelerin rahat bir nefes almasını sağlıyor" dedi.

2013 Yılı İçinde Destek Miktarına Rekor Artış
Hükümetin küçük işletmelere, esnaf ve sanatkara verdiği önem doğrultusunda, bu kesime tahsis edilen kaynakların sürekli artırıldığına dikkati çeken Yazıcı, 2013 yılı bütçesinde de kaynak miktarının rekor düzeyde arttırıldığını bildirdi. Kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla faiz indirimli kredi kullandırmak amacıyla 2013 Yılı Bütçesine 513 milyon 901 bin TL’lik rekor bir kaynak tahsis edilmiştir. Bu ödeneğin tamamının 2013 yılı içerisinde kullanılması halinde, küçük işletmelerin, esnaf ve sanatkarın 2013 yılında kullanabileceği toplam kredi hacminin ortalama 10,3 milyar lirayı aşması beklenmektedir" ifadelerini kullandı.

"Faiz indirimi Yapıldı"
Yazıcı, Bakanlar Kurulu’nun 4 Mart 2013 tarihli ve 2013/4409 sayılı son Kararı (BKK) ile kredi kefalet kooperatifi kefaletiyle veya doğrudan küçük işletmelere, esnaf ve sanatkarlara Halk Bankası’ndan kullandırılacak kredilerin banka cari faiz oranının yüzde 10-yüzde 12’lerden yüzde 8-yüzde 10’lara indirildiğini bildirdi. Bu cari faiz oranının yarısına tekabül eden yüzde 4-yüzde 5 puanlık faizin Hazine tarafından ödeneceğini kaydeden Yazıcı, "Buna göre, kredi kefalet kooperatifi kefaletiyle veya doğrudan Halk Bankası’ndan kredi kullanacak olan küçük işletmeler, esnaf bankanın yüzde 8-yüzde 10 olarak belirlediği cari faiz oranı yerine indirimler sonuncunda yüzde 4-yüzde 5 faiz oranları üzerinden 5 yıla kadar kredi kullanabilmektedir. Cari faizin geri kalan yüzde 4-yüzde 5 puanlık kısmını ise bankaya Hazine ödeyecektir" dedi.

"Kredi Maliyetleri Önemli Ölçüde İyileştirildi"
Uygulamada, kredi ve kefalet kooperatiflerinin küçük işletmelerin, esnaf ve sanatkarın finansman kuruluşundan kredi kullanabilmeleri için kredilere karşılık bankaya kefalet verdiğini hatırlatan Yazıcı, kredi kuruluşuna garanti sağlandığını dile getirdi. Kredinin vadesinde ödenmemesi halinde kredi taksit tutarının faiziyle birlikte bankaca doğrudan kefil olan kooperatifin bankadaki blokeli hesaplarından kesildiğini belirten Yazıcı"Küçük işletmelerin Halk Bankasından kredi kefalet kooperatifleri kefaletiyle kullanacağı faiz indirimli kredilerden yapılan kesintilerin düşürüldüğü, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanmıştır" ifadelerine yer verdi.

Bakan Yazıcı, açıklamasında şunları kaydetti: "Bu çerçevede, kredi kefalet kooperatiflerince daha düşük kesintilerle kefalet verilebilmesi amacıyla yapılan çalışmalar sonucunda; kooperatiflerin yaptığı kesintilerden 1 Mayıs 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, bloke sermaye kesintisi yüzde 3’ten yüzde 1,5’e (kredi borcunu kapatan ortağa iade edilmektedir.), risk fonu kesintisi yüzde 1, masraf karşılığı kesintisi yıllık yüzde 2’den yüzde 1,5’e, üst kuruluş katılım payı kesintisi ise yüzde 1’den yüzde 0,5’e (Binde 5’e) düşürülmüştür. Kooperatifler, Halk Bankasında teminat olarak tuttuğu yüzde 1 oranında risk fonu kesintisine devam edeceklerdir. Bloke sermaye kesintisinin iade edildiği dikkate alındığında, kooperatif adına yapılan net kesinti oranı yüzde 4’ten yüzde 3’e, ayrıca eş zamanlı olarak Halk Bankası adına yapılan komisyon kesintisi ise yıllık yüzde 1,3’ten yıllık yüzde 0,5’e düşürülmüştür. Böylece küçük işletmelerimize, esnaf ve sanatkarımıza kullandırdığımız kredi maliyetlerinde çok önemli iyileştirmeler yapılmış olmaktadır."

Küçük İşletmelere Finansman Sağlamada Rekor
Bakanlığımızın, kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandırdığı kredilerle ekonominin kılcal damarları olan küçük işletmelerin çarklarının döndürüldüğünü belirten Yazıcı"Bugün itibariyle Türkiye’nin 81 ilinde kurduğumuz bine yakın Kredi ve Kefalet Kooperatifleri ile bu hizmetler sunulmaktadır. 31 Mayıs 2013 itibariyle söz konusu kooperatiflerden 823 kooperatif de kefalet verebilecek durumdadır. Bu da kredi geri dönüşlerinin iyi bir noktada olduğunu göstermektedir. Kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığı ile 31 Mayıs 2013 itibariyle kredi kullanan ortak sayısı 266 bine yaklaşmıştır. Kooperatifler aracılığıyla 31 Mayıs 2013 itibariyle kullandırılan kredi hacmi ise 8 milyar TL’ye ulaşmıştır. Evet, kooperatif kefalet sistemi, çarkları döndürüyor, küçük işletmeyi olumsuz kredi sicili almaktan kurtararak krediye erişimini devam ettiriyor" dedi.