Yazıcı: Mısır’da Yaşanan Darbe, Dünya Demokrasi Tarihinin Büyük Ayıbı

Bakan Yazıcı: "Mısır’da yaşananlar dünya demokrasi tarihinin büyük bir ayıbı. İnsanlık demokratikleşme yönünde, insan hak ve özgürlüklerinin daha da özgürleşmesi yönünden seyir izlerken, Mısır’da da bundan 2 yıl önce başlamış sürecin tam tersi bir durum yaşandı. Bundan dolayı çok üzüntülüyüz" dedi.

04 Temmuz 2013


Bakan Yazıcı Gaziantep'te Mısır Ordusunun... ile gumruk_ticaret_bakanligi
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Mısır’da olup bitenlere ekonomik boyutuyla bakmamak gerektiğini belirterek, "Mısır’da yaşananlar dünya demokrasi tarihinin büyük bir ayıbı. İnsanlık demokratikleşme yönünde, insan hak ve özgürlüklerinin daha da özgürleşmesi yönünden seyir izlerken, Mısır’da da bundan 2 yıl önce başlamış sürecin tam tersi bir durum yaşandı. Bundan dolayı çok üzüntülüyüz" dedi.

17. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Fuarı"nın açılışına katılmak için Gaziantep'e gelen Yazıcı, 1,5-2 yıl önce Mısır halkının Tahrir’de 30 yıllık diktatörü uzaklaştırdığını, bununla demokrasi yolunun açıldığını hatırlattı. 1 yıl önce seçilmiş Cumhurbaşkanın bir takım provakatif çalışmalar sonucu görevinin sonlandığını ifade eden Yazıcı, "Ümidimiz kardeş Mısır halkı, bu vahim süreci, bu ağır süreci demokratikleşme anlamında daha fazla yara bere almadan savuşturmayı başarır. Elbette bu yönde katkımız, desteğimiz olacak. İnsanlık tarihi bakımından, demokrasi tarihi bakımından üzüntü verici" diye konuştu.

"Ticari ilişkilerimize baktığımız zaman belki ekonomilerin, nüfusların büyüklüğüyle orantıladığımızda beklediğimiz seviyede olmasa bile yaklaşık 5,5 milyar dolar düzeyinde dış ticaret hacmimiz var" diyen Yazıcı, bunun  3, 3,5 milyar dolarlık kısmını ihracatın oluşturduğunu dile getirdi. Mısır’da 250’nin üzerinde Türk işletmesinin varlığına dikkati çeken Yazıcı, şöyle devam etti:

"Bunlar ayrı konular, yani bir ülkede rejimin değişmesi, farklılaşması halklarımız arasında, ticaret erbabı arasında devam eden ticari aktiviteyi hemen sonlandırmaz, durdurmaz. Çünkü bu bir ihtiyaçtır, halkların ihtiyaçları olduğu müddetçe bu aktivite devam edecektir. Bunları önemsiyoruz ama bundan daha fazla önemsediğimiz kardeş, dost ülke Mısır halkının refah, huzur içerisinde geleceğini, demokratik kriterlere göre tayin edebilme ortamına kavuşmasıdır. Ekonomimizde bu çerçevede devam ediyor. İnşallah kısa zamanda sağlık ve sükûnetle seçimle gelmiş bir yönetim egemen olur."

Yazıcı, bazı kişilerin laf göndermesi yaparak "demokrasi sadece seçimden ibaret değil" dediğini anımsatarak, burada çok önemli bir saptırma olduğunu ifade etti. Yazıcı, sözlerimi şöyle tamamladı:

"Elbette ki demokrasi seçimden ibaret değil ama demokrasilerde kimin yöneteceğini belirlemenin tek yöntemi seçimdir. Seçim, demokrasinin en önemli unsuru. Halk doğrudan doğruya kendini yönetemeyeceğine göre yönetmek için temsilciler gerekli olduğuna göre, temsili demokrasiyle yönetilen ülkelerde halkı temsil edecek olanları seçimler belirler. Onun için Mısır’da seçimle işbaşına gelmiş Cumhurbaşkanın devre dışı bırakılmış olmasını 'demokrasi sadece seçimden ibaret değil' sözüyle geçiştirmek, darbecilere prim vermenin kabul edilebilir bir tarafı yoktur."