Yazıcı NTV ve CNN Türk'te Canlı Yayına Katıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, CNN Türk ve NTV canlı yayınında Cilvegözü Gümrük Kapısı’nda son durum, alınan tedbirler ve patlamadan sonra medyada yer alan haberlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

14 Şubat 2013



 


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, CNN Türk ve NTV canlı yayınında Cilvegözü Gümrük Kapısı’nda son durum, alınan tedbirler ve patlamadan sonra medyada yer alan haberlere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Bakan Yazıcı, yaşanan patlamayla ilgili, “Bakanlar Kurulu’nun bitimi itibariyle Sayın Başbakan’ın Adalet Bakanı, İçişleri Bakanı ve beni görevlendirmesi üzerine olayın yaşandığı Cilvegözü Sınır Kapısı’na gittik ve olayla ilgili görüntüleri inceledik. Aracın Suriye tarafından Türkiye istikametine geldiği ve gümrük işlemlerini yaptığımız sahaya 30-40 metre kala park ettiği, araçtan inen 3 kişiden ikisinin başka bir araca binerek Suriye tarafına döndüğü, diğer şahsın yaya olarak gümrük işlemlerinin yapıldığı kapıya doğru geldiği görünüyor. Yani aracın Suriye’den geldiğini kesin bir şekilde söyleyebiliriz.” dedi.
“Aracın kumandayla patlatıldığı ve büyük miktarda bir patlayıcının kullanıldığı yönünde bir sonuca ulaşıyoruz.” diyen Bakan Yazıcı, Cilvegözü Gümrük Kapısı ile ilgili bilgi verdi.“ Suriye ile aramızda 910 km’lik kara sınırımız var. Bu sınırda 8’i aktif, hukuken açık toplam 10 gümrük kapımız bulunuyor. Suriye’de yaşanan olayların vuku bulduğu andan itibaren Suriye Ulusal Güçleri’ne karşı direnen güçlerin, gümrük kapılarını ele geçirme girişimleri Cilvegözü’nde yaşandı. Özgür Suriye Ordusu diye adlandırdıkları silahlı güçler, Cilvegözü’nün hemen karşısında bulunan Bab-Al Hava Kapısı’nı ele geçirdikleri andan itibaren Suriye tarafında gümrük işlemlerinin düzenli bir şekilde işlemesini sona ermiştir.” diye konuştu.
Bakan Yazıcı, konuşmasını şöyle sürdürdü. “Bu kapı oradaki koşullar itibariyle hemen sınırın üzerinde değil. 2007 yılında açılışını yaptığımız gümrük binası ile Suriye gümrüğü arasında 3 km’ye yakın bir mesafe var. Bu bölümün 2,5 km’si bize ait. 1,5 ay önce adalet Bakanı ile beraber bir incelemede bulunmuştuk. Bu inceleme neticesinde bir güvenlik boşluğu olduğu belirlenmişti. Sınır noktasının hemen ilerisinde bir kontrol noktası oluşturuldu. Suriye’den gelen araçlar bu noktada, istihbarat sonucu araştırılıyor. Araç, bu noktaya gelmeden patlatılmıştır.”
Suriye İle Aramızdaki Hiçbir Gümrük Kapısı Kapalı Değil
Suriye ile Türkiye arasındaki ticari ilişkiler hakkında bilgi veren Yazıcı“Bu olaylar yaşanmadan önce Suriye ile Türkiye’nin Ticari hacmi 2 milyar 500 milyon dolar düzeyindeydi. Yaşanan olaylar sonucunda, 560 milyon dolar seviyesine indiğini görüyoruz. Suriye gümrüğünün işgali neticesinde bir güvenlik sorunu ortaya çıktı. Ancak biz hiçbir kapımızı kapatmadık, güvenlik sorunu yaşanan kapılardan Türkiye plakalı araçların çıkışını yasakladık. Suriye’den gelen araçların ve vatandaşların Türkiye’ye girişleriyle ilgili hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Türkiye’deki tacirlerle Suriyeli tacirlerin arasındaki ticari iletişim, bu ara bölgede gerçekleşiyor. Yani alış-veriş bu bölgede oluyor. Bu ticari faaliyet günde yaklaşık 120 tır dolayında. Ayrıca insani yardımlar da bu ara bölgede yapılıyor.” dedi.
Bu güne kadar o sınırda silah ve patlayıcı yakalandı mı ve ne miktarda? Sorusuna yanıt veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Bu güne kadar bu yönde bir bilgi aktarımı olmadı. Yani herhangi bir silah veya patlayıcı yakalaması olmadı.” diye cevapladı.
Acaba orada patlayan patlayıcılar Türkiye’de üretilen patlayıcılar mıydı? sorusuna ise “Bu çok ilkel bir yaklaşım. Teknolojinin bu kadar geliştiği bir dönemde, araç gereçlerin bu denli etkin kullanıldığı bir zamanda, Türkiye’de izinli olarak silah üreten bir çok yer var. Uluslararası silah sevkiyatı da belirli kurallara bağlı. Evlerde mühimmat üretilmesini zaruri kılan bir durum yok. Türkiye’nin bu olayın içinde bu şekilde gösterilmesi doğru değil.”şeklinde cevapladı.
Kapı ne zaman açılacak?
“Dün akşam itibariyle, bu olayın araştırmasını yapan emniyet görevlileri sahadan çekilmiş durumda. Cilvegözü Kapısı’nı “Yap İşlet Devret” modeliyle yapmış bulunuyoruz. Ekibimiz sabah oraya ulaştı. Keşfe başlandı. Verdiğim talimat, teknik alt yapı, işlemlerin yapılmasına elverişli değilse, gümrük işlemlerini manuel olarak gerçekleştirin. Derleyip toparlandıktan itibaren elektronik sistemle devam edilecek. Ancak aldığım bilgilere göre, elektronik altyapıda çok ciddi bir sıkıntı yok. En geç bu akşam veya yarın işlemler aksamadan devam edecektir.” diye konuşan Yazıcı, Peki bu olaydan sonra, daha fazla güvenlik önlemi alınması şeklinde bir talimat verildi mi? sorusuna “Bizim Cilvegözü Gümrük Kapımızda X-Ray cihazı var. Yani tırların taşıdığı eşyalarla alakalı sorun olması noktasında bu cihaz kullanılıyor. Mobil X-Ray cihazı diye tabir ettiğimiz bir aracı da kontrol noktasında çalıştırılmak üzere İskenderun’dan yola çıkardık.” şeklinde cevap verdi.
Yapılan yayınlarda, sınır kapısında yeterince memurun olmadığı, büyük araçlarla küçük araçlar aynı kapıdan giriş yaptığı konusuyla ilgili olarak, “Bölge müdürümüzle görüşürüz. Çünkü biz kapılarda işlemlerin daha hızlı işlemesi için çalışıyoruz. Böyle bir sıkıntı varsa bu giderilir” dedi.
Cilvegözü Gümrük Kapısı’nın fiziki koşulları ve yapısı ile ilgili bilgi veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı,konuşmasını şu sözlerle bitirdi. “Bu bölgede, 2 bin 400 metrelik Türkiye toprağının bittiği yerde bir 100 dönümlük alan var. Burasıyla ilgili sorunu da çözebilirsek, gümrük hizmetini sağlayacak bir üniteyi hemen yapacağız. Böylelikle bu bölgeyi de hemen kontrol altına alacağız. Bu kapı Türkiye’ye giriş yapmak isteyenlerin giriş hizmetlerini yapacak, mevcut binalarda çıkış için kullanılacak. Ara bölgede tamamen kontrol altına alınmış olacak. Mevcut yapısı itibariyle bu ara bölgeden yaya olarak geçiş yapılabilir. Yapılacak beton duvarlarla bu arazide kontrol sağlanmış olacak.“