Yazıcı: "Reklam Kurulu, Üye Sayısı 29'dan 19'a Düşürülerek Yenilendi"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Reklam Kurulu Yönetmeliği'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

03 Temmuz 2014
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Reklam Kurulu Yönetmeliği'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 
 
Reklam Kurulunun, aldatıcı-yanıltıcı reklamlara karşı tüketicilerin hak ve çıkarlarının korunması gibi çok önemli bir misyonu yerine getirdiğini belirten Yazıcı, 28 Mayıs 2014 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un ilgili maddesiyle Kurulun yeniden yapılandırıldığını ifade etti. 
 

Bugünkü Yönetmelikle de Kurulun yapısı, görevleri, çalışma usul ve esaslarına ilişkin ayrıntıların belirlendiğini aktaran Yazıcı, şunları kaydetti:
"Daha önce 29 olan üye sayısı, yeni düzenlemelerle birlikte 19'a düşürülerek Kurulun yapısı yenilendi. Böylece, bürokrasinin azaltılması ve insanları aldatan uygulamalara karşı hızlı ve etkin karar alma mekanizmasının oluşturulması hususunda önemli bir adım atıldı. Kurul üyeleri, ağırlıklı olarak ilgili kurum-kuruluşların reklam ve ticari iletişim konularında yetkin ve yeterli birikime sahip olan temsilcilerinden oluşacak. Bu yeni yapıyla birlikte daha profesyonel, daha dinamik ve daha etkin bir Kurul oluşturulmaya çalışıldı. Daha önce görev ve yetki çerçevesi sadece ticari reklamlarla sınırlı iken yeni yasal düzenlemelerle birlikte, ticari reklamlar dışında başka yollarla tüketicilere yönelik olarak gerçekleştirilen tüm haksız ticari uygulamaların denetim yetkisi de Reklam Kurulu'na verildi." 
 
Reklam ve diğer ticari uygulamalarda ortaya çıkabilecek ve özellikle, tüketicilerin sağlığını, güvenliğini doğrudan ilgilendiren ihlallerde Kurul Başkanına, "tedbire durdurma" kararı alma yetkisi verildiğini belirten Yazıcı, böylece acil durumlarda daha hızlı tedbir alınabileceğini ifade etti.