Yazıcı, Romanya’nın Ankara Büyükelçisi’ni Makamında Kabul Etti

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Romanya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Radu Onefreı’yi kabul etti.

14 Mayıs 2014

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Romanya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Radu Onefreı’yi kabul etti.
 
Bakan Yazıcı’nın makamında yapılan görüşmede Büyükelçi Onefrei, Soma’da yaşanan vahim hadiselerden dolayı üzüntülerini ifade etti. Onefrei, Romanya Başbakanı Ponta’nın Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletmeleri üzere Yazıcı’ya taziyelerini sundu.
 
Bakan Yazıcı, Büyükelçi’nin Romen Başbakanı adına ifade ettiği taziyeleri kabul ederek; Romen mevkidaşının daveti için kendisine teşekkür etti.
 
Türk ekonomisinin son 4 yılda (ya da son 17 çeyrekte) sürekli büyüdüğünü hatırlatan Bakan Yazıcı, geçtiğimiz yılsonu itibariyle büyüme oranının %4 olduğunu söyledi. Bu yılsonunda da pozitif rakamlı bir büyüme oranı gerçekleştireceklerini ifade etti.
 
Türkiye’nin 225 ülkeyle ticareti olan bir ülke olduğunu hatırlatan Yazıcı, iki ülkenin ortaya koyduğu ticaret hacmi hedefine ulaşması gerektiğini ifade etti. Büyükelçi’nin TANAP ile ilgili sorusuna, öncelikle konuyla ilgili olarak meselenin esas tarafı olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinden bilgi alınması gerektiğini, bunun akabinde daha detaylı görüş belirtebileceğini ifade eden Yazıcı, gümrükler başta olmak üzere iki ülke arasında koordineli bir ilişki olduğunu sözlerine ekledi.
 
Ziyaretinin esas sebebinin, Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı’nın Romanya’ya yapacağı resmi ziyaretin tarihini ve kapsamını belirlemek olduğunu ifade eden Büyükelçi Onefrei, Romanya Ekonomi Bakanı’nın Bakan Yazıcı Romanya’da misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyacağını söyledi. Büyükelçi Onefrei, bu çerçevede, Yazıcı’nın mevkidaşı Romen Ekonomi Bakanı’nın yanı sıra, Türkiye ile Romanya arasında özellikle et ticareti kapsamında gerçekleşen tarımsal hususların da ele alınması bağlamında Romen Tarım Bakanı ile de görüşmesinin öngörüldüğünü belirti.
 
Bakan Yazıcı da, Temmuz ayının ilk günlerinde ya da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin akabinde Romanya ziyaretinin gerçekleşebileceğini ifade etti.
 
Ekonomi Bakanlığı’nın, Ticaret, Sanayi (savunma sanayii dâhil olmak üzere) ve Enerji alanlarında yoğunlaştığını ve büyük bir kurum olduğunu söyleyen Onefrei, bu çerçevede iki Bakanlığın birçok alanda işbirliği yapabileceğini belirtti.
 
Türkiye ile Romanya arasında ikili ilişkilerin her alanda daha da güçlendirilmesi gerektiğini belirten Onefrei, Türk Gümrük İdaresi’nin Bükreş’e bir Gümrük Ataşesi tayin etme kararını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
 
İki ülke arasında ulaştırma alanındaki faaliyetlere de işlerlik kazandırılması gerektiğini belirten Onefrei, geçtiğimiz yıl Köstence ile Pendik arasında ro-ro taşımacılığı gerçekleştiren ancak daha sonra sekteye uğrayan hattın yeniden açılması; özellikle Ukrayna’da yaşanan ve daha da ağırlaşacağı düşünülen durumun etkilerini azaltmak amacıyla Ukrayna üzerinden yapılacak taşımalarda Romanya toprağının tercih edilebilecek olması ve Türkiye’nin Bulgar sınırında yaşadığı sorunlar da göz önüne alınarak Türkiye’den Romanya’ya demiryoluyla eşya sevkiyatı yapılması ve eşyanın buradan Avrupa’ya dağıtılması gibi bir dizi kolaylığın sağlanabileceğini ifade etti.
 
Onefrei, Romanya’nın Türkiye’deki olumlu ekonomik gelişmeleri her daim desteklediğini ve Türkiye’nin AB üyeliğine de her zaman destek verdiğini ve iki ülke Başbakanının da yakın bir zamanda taahhüt ettiği üzere iki ülke arasındaki dış ticaret hacmini mevcut 6 Milyar Dolarlık seviyeden 10 Milyar Dolar’a çıkarmayı hedeflediklerini ve bu meyanda çok çaba sarf edeceklerini sözlerine ekledi. 

Ziyarette Gümrük ve Ticaret Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hasan Köseoğlu da hazır bulundu.