Yazıcı: Sınırlarımızda Kimyasal Tehdit Oluşturabilecek Herhangi Bir Bulguya Rastlanmadı

Yazıcı: Sınırlarımızda Kimyasal Tehdit Oluşturabilecek Herhangi Bir Bulguya Rastlanmadı

11 Eylül 2013

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı , İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üyesi Ülkeler Ticaret ve Sicil Teşkilatları Arasında İşbirliği ve Tecrübe Paylaşımı Çalıştayı programı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yazıcı sınırlarda kimyasal tehdit oluşturacak herhangi bir durum olmadığını belirterek,  "Şu ana kadar kimyasal tehdit oluşturabilecek herhangi bir bulguya rastlanmadı" dedi.

 

Bir gazetecinin "Türkiye'ye yönelik kimyasal tehdit oluşturabilecek bir girişim oldu mu?" sorusunu yanıtlayan Bakan Yazıcı,  "Şu ana kadar kimyasal tehdit oluşturabilecek herhangi bir bulguya rastlanmadı. Bizim gerek Suriye sınırlarımızda, gerek diğer ülkelerle olan kapılarımızda herhangi bir bulguya rastlanılmış değil" ifadesini kullandı.

Suriye'deki kimyasal silah kullanımına karşı gümrük kapılarında alınan önlemlere ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Yazıcı, şunları kaydetti:

"Suriye'de yaşanan süreç itibariyle giriş çıkış işlemleri başta olmak üzere özellikle 2012'den bu yana aldığımız önlemler var. 24 Temmuz 2012'den bu yana 910 kilometrelik  sınıra sahip olduğumuz Suriye ile olan kara gümrük kapılarımızda giriş çıkışları sınırladık. Kontrolleri arttırarak, araç gereç takviyesi yaptık. Teknolojik olarak yenilenmesi gerekenler var elbette. Bütün alanı kapsayacak şekilde değil, ara bölgede dediğimiz alandaki tüm giriş ve çıkışları gözetleyecek kamera sistemi çalışması devam ediyor. Ayrıca mobil x-ray yani çalıştığında yanındaki araçları tarayan araç, Cilvegözü Gümrük Kapımızda bulunuyor. Ayrıca eğitilmiş köpeklerimiz Suriye ile olan tüm kapılarımızda var. Yoğunluk ölçüm cihazlarımız var. Bunlar tabi Gümrük ve Ticaret Bakanlığının aldığı önemler. Bir de bunun ötesinde Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile ortak çalışmalarımız oluyor."