Yazıcı: Tüketici Kanunu Elektronik Ticareti Artıracak
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Tüketici Kanunu’nun mobil alışveriş yapmaktan çekinen tüketicilere cesaret vereceğini söyledi.
09 Ocak 2014Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Tüketici Kanunu’nun mobil alışveriş yapmaktan çekinen tüketicilere cesaret vereceğini söyledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, BKM Kart Monitör Araştırması’nda yayınlanan röportajında teknolojideki değişimin ticaret hayatına yansımalarını ve bu alanda bakanlık olarak yapılan düzenlemeleri paylaştı:
“Teknoloji geliştikçe tüketiciye sunulan mal ve hizmetlerde de önemli artışlar oluyor. Örneğin bundan 20 yıl önce kredi kartı kullanımı ülkemizde çok sınırlı iken bugün ülkemizdeki kredi kartı sayısı yaklaşık 57 milyona, banka kartı sayısı da yaklaşık 98 milyona ulaştı. Bu durum tamamen teknolojik gelişimin bir sonucu."
YENİ TEKNOLOJİLERİ DESTEKLİYORUZ
Teknolojideki gelişime paralel olarak ödeme sistemlerinde de tüketicilerin hayatını kolaylaştıran yeni hizmet türlerinin ortaya çıktığını ifade eden Bakan Yazıcı, "mobil ödeme, e-ticaret, dijital cüzdan uygulamaları yeterli güvenlik önlemleri ve hukuki koruma sağlandığı takdirde tüketicilerin hayatlarını kolaylaştıran hizmetler olduğu için tüketicinin korunması ve ticaretin geliştirilmesinden sorumlu bir Bakanlık olarak bu hizmetlerin yaygınlaştırılmasını destekliyoruz" şeklinde konuştu.
KANUNLARDA GEREKLİ REVİZYONLAR YAPILIYOR
"Bakanlık olarak teknolojideki bu gelişime mevzuat olarak ta uyum sağlamak amacıyla sorumlu olduğumuz Kanunlarda gerekli revizyonları yapıyor ve hayata geçiriyoruz. Ticaret alanında iki önemli yasa olan Türk Ticaret Kanunu ve Tüketicinin Korunması hakkında Kanunda gerekli değişiklikleri yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz" diyen Yazıcı, özellikle mesafeli satış diye de tabir edilen e-ticaret ile ilgili önemli hükümler içeren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 28 Kasım 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandığını ve 28 Mayıs 2014’te de yürürlüğe gireceğini belirtti. Yazıcı bu yasanın yürürlüğe girmesi ile normal mal ve hizmetlerin yanı sıra finansal mal ve hizmetlerin mesafeli olarak satılması durumunda tüketicilerimize yeni haklar ve tüketicilerimize mal ve hizmet sağlayanlar ile bu mal ve hizmet sağlamasına aracılık edenlere önemli yükümlülükler getirileceğini ifade etti. Bakan Yazıcı, bu yasanın yeterli hukuki koruma sağlandığı için elektronik veya mobil alışveriş yapmaktan çekinen tüketicilerimize de cesaret vereceğini ve bu sektörün ticaret hacminin artmasına katkı sağlayacağını söyledi.
MOBİL ÖDEMELER 721 MİLYAR DOLARA ULAŞACAK
ABD merkezli bir araştırma firmasının yayımladığı raporda yer alan sonuçlara göre; 2013 yılı sonunda dünya genelinde mobil ödeme büyüklüğünün 235,4 milyar dolara, kullanıcı sayısının ise 245,2 milyona ulaşacağı öngörülüyor. Bu durum, 2012 yılı rakamları temel alındığında işlem hacmi açısından yüzde 44 gibi oldukça önemli bir büyümeyi işaret ederken yine aynı yıla göre kullanıcı sayısının yüzde 25 oranında arttığı anlamına da geliyor. 2017 yılına kadar gerçekleşmesi beklenen ortalama büyüme oranı ise, yapılan araştırmalara göre farklılık göstermekle birlikte, yaklaşık yüzde 35 olarak tahmin ediliyor. Bu veriler ışığında, 2017 yılı için yaklaşık olarak 721 milyar dolarlık bir işlem hacminin 450 milyon kullanıcı tarafından yönetileceği öngörüsünde bulunuluyor.