Yazıcı: “Türkiye, Afrika'da ve Tüm Dünyada, İnsanların Yardımına Koşan, Omuz Omuza Yerel Halkla Çalışan Bir Ülkedir"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Tanzanya'nın başkenti Darüsselam'da Türk girişimcilerin sahibi olduğu inşaat yapı malzemeleri fabrikasının açılış törenine katıldı.

02 Haziran 2014
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Tanzanya'nın başkenti Darüsselam'da Türk girişimcilerin sahibi olduğu inşaat yapı malzemeleri fabrikasının açılış törenine katıldı.

Yazıcı, yaptığı konuşmada Tanzanya'nın ticari açıdan önemine değinerek, Darüsselam'ın Doğu Afrika'da pek çok ülkeyle ticaret yapmanın kapılarını açma özelliğine sahip olduğunu ifade etti. 

Afrika'da, iç bölgede bulunan komşu ülkelerin neredeyse tamamının deniz ulaşım için Tanzanya'ya ihtiyaç duyduğunu belirten Bakan Yazıcı, bu durumun Tanzanya'nın ekonomisi ve bölgedeki gücünü daha da artıracağını söyledi. 

Tanzanya'nın aynı zamanda Doğu Afrika siyasetinin baş aktörlerinden biri olduğunu vurgulayan Hayati Yazıcı, Türkiye ile Tanzanya arasında diplomatik ilişkilerin 1963 yılında kurulduğunu hatırlattı. 

Türkiye’nin Afrika ülkeleri ve halklarıyla yüzyıllardır dostane ilişkiler sürdürdüğünü kaydeden Yazıcı, şöyle konuştu:
"Türk milleti tarih boyunca Afrika milletlerine karşı her daim samimi ve karşılıksız muhabbet hisleri beslemiştir. En samimi arzumuz ve temennimiz, Afrika’nın, Afrika halklarının mutluluğu, huzuru ve refahı için bir fırsatlar kıtasına dönüşmesidir. Tarihi, manevi ve kültürel bağlara sahip olduğumuz Afrika ile ilişkilerimizin temeli bu düstura dayanmaktadır. Afrika'ya yönelik politikamız; siyasi ve ekonomik beklentilerimizin bir yansıması değildir. Aksine, tarihi temelleri bulunan kapsamlı bir sürecin ürünüdür.Son 10 yılda Afrika’da en fazla mevcudiyet gösteren ülke Türkiye olmuştur. Türkiye’nin, Afrika’ya yaklaşımında insani boyut, ekonomik ve siyasi boyutlar kadar önem taşımaktadır. Bugün Afrika’da açılan her büyükelçiliğimiz, burada iş yapan işadamlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve özellikle TİKA, hep bu insani yaklaşım ile faaliyetlerine başladı. Biz Afrika’ya niçin geliyoruz? Sadece kendi ekonomimizi geliştirmek, siyasi ağırlığımızı ortaya koymak için değil… Burada kalkınma projelerine her türlü teknik ve bilimsel yardımı yapmak, herhangi bir sıkıntıyla, kıtlıkla, açlıkla karşılaştığınızda burada yaşayan halkla bu kaderi paylaşmak üzere geliyoruz."

-"Sonraki Nesiller İyi İşleri Yatırımları Örnek Olarak Anlatsınlar" -
TİKA'nın dünya genelinde olduğu gibi Afrika'da da çok başarılı faaliyetler yürüttüğünü ifade eden Yazıcı, "Türkiye, Afrika'da ve tüm dünyada, insanların yardımına koşan, omuz omuza yerel halkla çalışan bir ülkedir" dedi.

Yazıcı, Afrika halklarının Türk halkının kardeşi olduğunu belirterek, “Kardeşlik bilincini öylesine inşa etmeliyiz ki bizden sonraki nesiller burada birlikte yapılan iyi işleri, yatırımları örnek olarak anlatsınlar” ifadesini kullandı.

Tanzanya'da Türk girişimcilerinin yaptığı yatırımları görmekten büyük mutluluk duyduğunu vurgulayan Yazıcı, fabrikanın sahipleri işadamları İlhami Yazıcı, Namık Kemal Can ve Resul Çolak'a  yatırımları nedeniyle teşekkür etti. Türkiye'nin ekonomik alandaki başarılarına da değinen Yazıcı, şunları kaydetti:
"Son yıllarda çok önemli ekonomik büyümeyi gerçekleştiren dünyanın sayılı ülkelerinden biridir. Ülke olarak köklü ekonomik reformlar gerçekleştirdik. Bunun neticesinde, Türkiye ekonomisi ise tam 17 çeyrektir kesintisiz bir büyümektedir. 2003-2013 arasında ekonomimiz küresel krize rağmen ortalama yüzde 5 büyüdü. 2013 yılında büyüme oranımız ortalama yüzde 4'tür. Bu sene de inşallah bu rakamın altına düşmeyeceğiz. Dış ticaretimiz ise 2013 yılında 403,4 milyar dolardır. Afrika Ülkelerinin ihracatımız içindeki payı 2002 yılında yüzde 3,5'ken 2013’te yüzde 4,3'e ulaşmıştır. Benzer şekilde Yakın ve Orta Doğu ülkelerine yaptığımız ihracat son 10 yılda yaklaşık 9,3 kat artış göstermiştir. Türk müteahhitleri, dünyanın en önde gelen müteahhitleridir. Dünyadaki en büyük 220 firmanın yüzde 10’undan fazlası Türk firmalarıdır. Müteahhitlik sektörümüzün yaklaşık yüzde 15'i bugün Afrika’da yatırım yapıyor."

- Tanzanya'ya Yatırım Çağrısı -
Bakan Yazıcı, Tanzanya'ya gerçekleştirdiği ziyaretin hem resmi heyet, hem de  beraberindeki Türk işadamları açısından Afrika'nın eşsiz güzelliklerini, tarihi birikimini ve bilgeliğini, genç nüfusunu, cazip yatırım imkanlarını yerinde görmeleri ve keşfetmeleri bakımından önemli bir fırsat sunduğu kanaatinde olduğunu ifade etti. 

Türkiye ile Tanzanya arasındaki siyasi ilişkilerin çok iyi bir durumda olduğunu vurgulayan Yazıcı, Tanzanya'nın Doğu Afrika'da siyasi istikrarın sağlanmasında oynadığı rol ile ekonomik ve sosyal planda kaydettiği gelişmeleri takdirle takip ettiklerini söyledi. 

Hem Türkiye, hem de Tanzanya makamlarının dostluk, kardeşlik ve işbirliğini daha da ileriye taşıyacak siyasi irade ve kararlılığa sahip olduğunu belirten Yazıcı, Türk girişimcileri Tanzanya'ya yatırım yapmaya davet etti. 

- "Türk İşadamlarına Müteşekkiriz" -
Tanzanya Savunma Bakanı Hüseyin Minyi konuşmasında, Türkiye'nin 5 yıl önce açtığı Darüsselam Büyükelçiliği ile iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da arttığını belirterek, iki ülke arasındaki ilişkilerin mükemmel düzeyde olduğunu dile getirdi ve Türk işadamlarını Tanzanya'ya yatırıma davet etti.

Tanzanya'daki Türk şirketlerinin sadece ekonomik faaliyet değil, yardım faaliyetleri de yürüttüklerini anlatan Minyi, bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti devletine ve Türk işadamlarına müteşekkir olduklarını ifade etti.

Kendisinin Türkiye'de öğrenim gördüğünü bildiren Minyi, Türkiye'ye Tanzanyalı öğrencilere verdiği katkılardan ötürü teşekkür etti.

Türkiye'nin Darüsselam Büyükelçisi Ali Davutoğlu, Tanzanya'da şu anda faaliyet gösteren 35 Türk şirket bulunduğunu ve bu ülkenin Türk girişimcileri beklediğini belirterek, Türk işadamlarını yatırım yapmaya çağırdı.

Türkiye'nin Tanzanya'ya tarım, ekonomi gibi alanlarda destek vermeye devam edeceğini vurgulayan Davutoğlu, ikili ilişkilerin arttırılması için çalışmalar yapmaya devam edeceklerini bildirdi.
 
Açılışı yapılan fabrikanın Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Yazıcı, tuğla, parke, kaldırım taşı üretecek fabrikanın Tanzanya'da büyük bir eksikliği gidereceğini ifade etti. 

Konuşmaların ardından Bakan Yazıcı kurdele keserek fabrikanın açılışını gerçekleştirerek incelemelerde bulundu.