Yeni Kara Hudut Kapıları ve Gümrük Müdürlükleri Açıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın taşra teşkilatında düzenleme yapılması hakkındaki Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

25 Ocak 2013

Yeni  Kara Hudut Kapıları ve Gümrük Müdürlükleri Açıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın taşra teşkilatında düzenleme yapılması hakkındaki Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Karara göre, Iğdır, Derecik, Üzümlü gümrük müdürlükleri, Doğu Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne; Aktepe ve Gülyazı gümrük müdürlükleri, İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne; Niğde Gümrük Müdürlüğü, Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne; Halkalı Gar Gümrük Müdürlüğü de İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne bağlı olarak kuruldu.
Doğu Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne bağlı olan Erzincan ili Doğu Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne bağlandı.
Bölge ekonomilerine ve dış ticaret erbabına katkı

Bölge ekonomilerine ve dış ticaret erbabına katkı ve kolaylık sağlanması amacıyla yeni gümrük müdürlüklerinin kuruldu.
Türkiye ile Irak arasında halihazırda sadece Habur-İbrahim Halil Kara Hudut Kapısı'nın iki ülke arasında giderek artan ticaret hacmini ve yolcu trafiğini karşılamakta yetersiz kalmasından dolayı, ayrıca son dönemde Suriye'de yaşanan karışıklıklar dolayısıyla Habur Kara Hudut Kapısı'nın yükünün artmasına ve talebi karşılayamaz hale gelmesine yol açtı.
Irak sınırında açılan ve açılması planlanan kara hudut kapılarının faaliyete geçirilebilmesi için bu kapılara hizmet vermek üzere Derecik, Üzümlü, Gülyazı ve Aktepe'de gümrük müdürlükleri kuruldu.
Ayrıca, bölge ekonomisine ve dış ticaret erbabına katkı ve kolaylık sağlanması amacıyla, iç gümrük olarak Niğde Gümrük Müdürlüğü ve Iğdır Gümrük Müdürlüğü ile Halkalı Gar Gümrük Müdürlüğü'nü de aynı kararname ile kuruldu.