Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü Tekirdağ'da Tanıtıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, "Kolay Ticaret, Büyük Türkiye" projesine ilişkin yaptığı sunumda, en kolay ve en güvenli ticaret vizyonu doğrultusunda projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti.

10 Nisan 2013

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, "Kolay Ticaret, Büyük Türkiye" projesine ilişkin yaptığı sunumda, en kolay ve en güvenli ticaret vizyonu doğrultusunda projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti.
Projenin, yetkilendirilmiş yükümlü uygulama, ihracatta yerinde gümrükleme, izinli gönderici ve ortak transit uygulama olmak üzere 4 ana unsurdan oluştuğunu aktaran Yazıcı, şu bilgileri verdi: "Sertifika alarak yetkilendirilmiş yükümlü olan firmalar, süresiz olarak bu hakka sahip olacak. Ancak firmaları düzenli olarak izleyeceğiz. Kural ihlali yapan firmaların gerekirse belgelerini iptal edeceğiz. Bu statüde nihai hedef, dünyada güvenilir firmalardan oluşan 'Uluslararası Güvenli Ticaret Ağı'nın oluşturulmasıdır.''
Yazıcı, yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasının başta AB ülkeleri olmak üzere dünyadaki 46 ülkede geçerli olduğunu dile getirerek, Türkiye'de verecekleri yetkilendirilmiş yükümlü belgelerin de bu uygulamanın yapıldığı ülkelerde geçerli olacağını bildirdi.
Yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasının getirdiği en büyük yeniliklerden biri olan yerinde gümrüklemeyle her tesisin bir gümrük haline getirildiğini anlatan Yazıcı, ''Yerinde gümrükleme uygulaması şu an için ihracatta kullanılıyor. Yıl sonuna kadar da ithalatta uygulanmaya başlanılacak'' dedi.
Yazıcı, gümrüklerde kayıt dışıyla etkin mücadele ettiklerini sözlerine ekledi.



Yazıcı, ayrıca Türkiye'nin en büyük sorununun terör olduğunu söyledi.
Terörle mücadelenin 30 yıldır sürdürüldüğüne işaret eden Yazıcı"Her şeyin temelinde insanın yaşama hakkı vardır. Diğer hak ve özgürlükler, yaşama hakkıyla birlikte vardır. Yaşama hakkını sağlayamadığınız yerde seyahat, ifade ve inanç özgürlüğünü ya da ekonomik, sosyal hakları kullanmak söz konusu olabilir mi?" diye konuştu.
Yazıcı, terör sorununun sonlandırılması için herkesin katkıda bulunması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:  "Sorun ülkemizin sorunu, birlikte üstlenelim. Bir yol haritasında gidiyoruz, doğru bir yerdeyiz. İnsanların konuşacağı, tartışacağı bir zemin oluşturmak gerekir. O zeminin vazgeçilmez koşulu, onu sabote edecek gayri yasal silahlı güçlerin var olmamasıdır. Konuşulacak tartışılacak ortamın özgür olması lazım. Büyük hedefe hepimiz odaklanmalıyız. O büyük hedef, Türkiye'yi terör belasından arındırmaktır. En büyük zenginliğimiz, kardeşliğimizdir. Onun değeri hiçbir maddi varlıkla ölçülemez. Ufkumuzu çok geniş tutmalıyız. Hiçbirimiz yabancı değiliz. Bu topraklarda yaşayan, var olan hiç kimse yabancı değil."
-"İnsanlar ölmesin istiyoruz"-
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, süreci yönetirken ve çözüm noktasında güçlü irade ortaya koyarken herkesin ittifak ettiği kırmızı çizgiler olduğunu dile getirerek, "Bunlar, ülkemizin birliği, bütünlüğü ve bayrağımız. Bir şeye odaklandıysanız onu çözme noktasında şartları da uygun hale getirmelisiniz. Alınan bir şey yok, verilen bir şey de yok. İnsanlar ölmesin istiyoruz. Bakın 3-4 aydır kan yok, şehit cenazeleri yok. Bununla mutlu olmamalı mıyız?" ifadelerini kullandı.
Süreci sabote etmek isteyenlerin olabileceğini belirten Yazıcı"Bu süreçte, kafanızı çelmek için ajitasyonlar, dezenformasyonlar olacaktır. Ancak lütfen süreci çok yakından takip edin. İnşallah Türkiye'yi bu beladan hep birlikte kurtarabilirsek ki inşallah kurtaracağız, o zaman Türkiye'yi hiç kimse tutamaz, Türkiye uçar'' dedi.
Toplantıya, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Tekirdağ milletvekilleri Ziyaeddin Akbulut ve Özlem Yemişçi,ticaret ve sanayi odalarının başkanları ile sanayiciler katıldı.