‘’Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü’’ Uygulaması İzmir’de Tanıtıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2013 yılının gümrüklerde çok büyük değişimin yaşanacağı bir yıl olacağını belirterek, Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulamasıyla güvenilir şirketlere imtiyazlar tanınacağını açıkladı.

01 Mart 2013



Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2013 yılının gümrüklerde çok büyük değişimin yaşanacağı bir yıl olacağını belirterek, Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulamasıyla güvenilir şirketlere imtiyazlar tanınacağını açıkladı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yürüttüğü ''Kolay Ticaret Büyük Türkiye'' projesi kapsamında uygulamaya konan ''Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü'' uygulaması İzmir Hilton Oteli'nde ihracatçı ve gümrük firması yetkililerinin katılımıyla yapıldı.
Toplantıda bir sunum yapan Bakan Yazıcı, Türkiye'de tüm ticari kodların yenilendiği, devrim niteliğinde düzenlemelerin getirildiği bir sürecin yaşandığını, 2013 yılının tüm bu çalışmaların uygulamaya dönüştüğü ve sonuçlarının görülmeye başlandığı bir yıl olacağını belirtti.
2010 yılı Uluslararası Lojistik Performans Endeksi genel sıralamasında 3,22 puanla 39'uncu sırada yer alan Türkiye'nin 2012'de puanını 3,51'e çıkararak, Çin'in ardından 27'nci sıraya yükseldiğine dikkati çeken Yazıcı, işlem sürelerini kısaltacak ve maliyetleri düşürecek yeni uygulamaları hayata geçirmeye devam ettiklerine işaret etti.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak ''En Kolay, En Güvenli Ticaret'' vizyonu doğrultusunda ''Kolay Ticaret, Büyük Türkiye'' projesini hayata geçirdiklerini anlatan Yazıcı''2013 yılı, gümrüklerde çok büyük değişimin yaşanacağı yıl olacak. Yeni yıla yeni ve büyük bir projenin tanıtımıyla başlıyoruz. Gümrüklerde devrim olarak nitelendirilebilecek ve iş dünyamızın heyecanla beklediği yetkilendirilmiş yükümlü uygulaması, yerinde gümrükleme, izinli gönderici ve ortak transit uygulamalarına başlıyoruz'' dedi.
Başlattıkları ''Yetkilendirilmiş Yükümlü'' uygulamasıyla gümrüklerde bekleme sürelerini daha da aşağıya çekeceklerini ifade eden Yazıcı, firmalarımızın mallarını TIR'lara yükleyip hiç zaman kaybetmeden doğrudan sınırı aşarak yurt dışındaki müşterilerine ulaştırabildiği, gümrüklerinde TIR kuyruğu olmayan bir ülke hedeflediklerini söyledi.
 

 
-Güvenilir firmaya gümrük kolaylığı-
Konuşmasında yeni uygulamalarla ilgili ayrıntılı bilgiler sunan Yazıcı, yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasının kayıtları düzenli ve izlenebilir olan, öz denetimini yapabilen, mali yeterliliğe ve yeterli güvenlik standartlarına sahip firmalarla gümrük idaresi arasında stratejik bir işbirliği girişimi olduğunu ifade etti.
Bakan Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Yetkilendirilmiş yükümlü statüsünü alan bir firma, güvenilir olduğunu, dürüst iş yaptığını dünyaya ilan ediyor demektir. Yetkilendirilmiş yükümlü statüsü uluslararası düzeyde tanındığı için, buna sahip olmak, yurtdışındaki şirketler tarafından tercih edilmek, özel iş ilişkilerinizin gelişmesi ve itibarınızın artması demektir. Bu uygulama ile yurt dışından sipariş alırken müşterinize teslimatı ne zaman yapabileceğinizi tam olarak söyleyebileceksiniz. Belirsizlik ve bu yüzden ortaya çıkan pazar kayıpları ortadan kalkacak. Bu uygulama ile güvenilir firmaların malları gümrüklerimize gelmeyeceği için gümrüklerimizde sadece güvenilir olup olmadığını henüz tam bilmediğimiz diğer firmaların mallarını inceleyeceğiz. Bu sayede güvenilir olmayan firmaları tespit etmemiz çok daha kolay olacak. Kaçakçıları ve devleti kandırmaya çalışanları daha rahat yakalayacağız. Güvenilir firmalarımızı bu tip yasa dışı eylemlerden kaynaklanan haksız rekabetin etkilerinden daha iyi koruyacağız.''
-''En büyük yeniliklerden biri; Yerinde Gümrükleme''
Yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasının getirdiği en büyük yeniliklerden birinin yerinde gümrükleme olduğunu kaydeden Yazıcı, yerinde gümrükleme ile öncelik ihracatta olmak üzere, belirlenen kriterlere uygun her tesisi bir gümrük haline getirdiklerini kaydetti.
Bu sistemin AB'de yaygın olarak kullanıldığına işaret eden Bakan Yazıcı şöyle konuştu:
''Yerinde gümrükleme uygulamasını öncelikli olarak ihracat işlemleri ile başlatıyoruz. İthalatta yerinde gümrükleme uygulamasını da yine bu yıl içinde başlatmayı planlıyoruz. Yerinde gümrükleme, güvenilir olduğu onaylanmış firmaların mallarına ilişkin gümrük işlemlerinin, gümrük idaresi yerine firmanın kendi tesislerinde yapılmasıdır. Yetkilendirilmiş Yükümlü sertifikasına sahip bir firma için bir konteyner ürünün gümrükleme ve nakliyesini ortalama yüzde 17,5 ucuzlatıyoruz. Bu tasarrufun ülke ekonomisine senede yaklaşık 900 milyon lira getirisi olacaktır. Sonuçta, rekabet gücü daha yüksek, daha iyiyi daha ucuza ve hızlı şekilde teslim edebilen ihracatçılarımız Türkiye ekonomisini 2023'e taşıyan lokomotifler olacaklardır. Gümrük idaresinin bir nevi yetkilerini devretmesi gibi düşünülebilecek bu imtiyazlar, güvenilir ve belirli bir ihracat hacmine sahip şirketlere verilecektir.''
Bakan Yazıcı''İzinli Gönderici Statüsü''nün ise taşıyıcı firmaların işlemlerini kolaylaştırmaya yönelik olduğunu, bu statüye sahip taşıyıcıların müşterileri adına taşıdıkları malları kendi tesislerinde toplayabileceğini, gümrük işlemlerini hiçbir gümrük görevlisinin nezareti olmadan tamamen kendilerinin yapabileceğine işaret etti.
Toplantının sonunda Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, gümrük idareleriyle işbirliği içinde en yüksek işlem hacmi, en çok ihracat, en çok taşımacılık yapan firmalara ve en çok ihracat vergisi ödeyen firmalara ödüllerini verdi.
Ödül töreninde ayrıca ortak transit uygulamasını ilk gerçekleştiren firmalar da ödüllendirildi.