"Yüz Yüze Türkiye Esnaf Buluşması" Programı

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, esnaf ve sanatkarlar hangi alanda desteğe ihtiyaç duyuyorsa o alanda gerekli desteği sunmak için var güçleriyle çalıştıklarını belirtti.

11 Ocak 2023

Muş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) tarafından ATO Congresium'da düzenlenen "Yüz Yüze Türkiye Esnaf Buluşması" programında yaptığı konuşmada, teknolojiyle birlikte alışveriş alışkanlıklarında meydana gelen değişikliklerin, ticari hayatın koşullarını da değiştirdiğini söyledi.
 
Esnaf ve sanatkarın değişen ticari koşullara uyum sağlaması ve rekabet güçlerinin korunmasının en önemli amaçlar arasında olduğunu aktaran Muş, "Bakanlık olarak esnafımızın ülkemiz ve ekonomimiz için öneminin farkında olarak çalışmalarımıza odaklanıyor, bu kararlılıkla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Esnaf ve sanatkarlarımız hangi alanda desteğe ihtiyaç duyuyorsa o alanda gerekli desteği sunmak için var gücümüzle çalışıyoruz." diye konuştu.
 
Muş, küresel ekonominin zorlu sınavlar verdiği bir sürecin yaşandığını bildirirken, "Bu süreçten en fazla etkilenen kesimlerin başında küçük ölçekli işletmeler geliyor. Biz, yaptığımız çalışmalar ve sağladığımız destekle esnaf ve sanatkar ile küçük işletmelerimizi bu zorluklar karşısında asla yalnız bırakmadık, bundan sonra da bırakmayacağız." ifadesini kullandı.
 
Salgın sürecinde esnaf ve sanatkarların iktisadi faaliyetleri ve nakit akışlarının korunmasına yönelik pek çok iyileştirme ve destek hayata geçirildiğini anımsatan Muş, bu süreçte esnafa yönelik gelir kaybı ve kira desteği uygulamalarını hayata geçirdiklerini anlattı. Muş, esnaf ve sanatkarı salgının ekonomik etkilerinden korumak için kredi ve kefalet kooperatiflerine ortak olan ticaret erbabının kooperatiflere yönelik borçlarına yapılandırma imkanı getirildiğini belirterek, esnafın Halkbank'a olan kredi taksitlerinin de ertelendiğini söyledi.
 
Muş, 2022'de esnaf ve sanatkara 90 milyar lira tutarında faiz indirimli kredi sağlandığını bildirerek, "Ticaret Bakanlığı olarak esnaf ve sanatkar ile kooperatiflerin karşısına çıkan sorunların çözümünde ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla koordinasyon halinde çaba sarf ediyor ve istişare mekanizmalarını canlı tutmaya gayret ediyoruz. Esnaf ve sanatkarlarımızı daha iyiye taşımak adına ne gerekiyorsa birlikte yapmaya var gücümüzle devam edeceğiz." dedi.