“Terör Yok Edilinceye Kadar Mücadele Sürecektir”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ''Terörle mücadelenin, yok edilinceye kadar devam edeceğini'' söyledi.

08 Eylül 2012

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ''Terörle mücadelenin, yok edilinceye kadar devam edeceğini'' söyledi.
Bakan Yazıcı, Zaman gazetesinin tarihi Hofburg Sarayı'nda verilen 25'inci yıl gala yemeğinde yaptığı konuşmada, terörün, eline silah alıp ''vatandaşın yaşam hakkını yok ettiğini'' belirterek, devletin en önemli görevinin vatandaşının yaşam hakkını korumak ve sağlamak olduğunu bildirdi.
Kişinin yaşam hakkının, tüm hakların temeli olduğunu ifade eden Yazıcı, ''Kişinin yaşam hakkını sağlayamamışsanız, kişisel hak, siyasi hak, düşünce ve inanç özgürlüğü gibi haklardan söz edebilir misiniz'' diye konuştu.
Türkiye'de hiç bir kişinin, hiç bir bireyin, etnik mensubiyeti, mezhebi ne olursa olsun herhangi bir ayırıma tabi tutulmadığını anlatan Yazıcı, ''Eğer bir ayırıma tabi tutulduğu ve bu niteliklerinden dolayı farklı bir işlem yapıldığı gösterilirse biz hep birlikte bunun karşısına dikilir o hakkı kim ihlal ettiyse gereken yaptırımı uygularız'' dedi.
Yazıcı, bu bakımdan hak kullanmakla terörü birbirinden ayırmak gerektiğine işaret eden Yazıcı, Türkiye'nin en önemli sorununun terör olduğunu vurguladı. Yazıcı, ''Terörle mücadele, yok edilinceye kadar devam edecektir. Avusturyalı dostlarımızın doğru teşhis koymasında da kusurlar var. Doğru teşhis için doğru bilgi sahibi olacaksınız. Doğru bilgi sahibi olmadan doğru fotoğrafı göremezsiniz'' ifadesini kullandı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Avusturya'da yaklaşık 300 bin Türk kökenli insan yaşadığını anımsatarak, Türk vatandaşlarıyla yaptıkları görüşmelerde kendilerine sürekli, ''Yaşadığınız ülkelerin kurallarına, hukukuna özen göstereceksiniz. İnsanlar arasında hiçbir ayırım yapmadan seveceksiniz'' tavsiyesinde bulunduklarını söyledi.
Yazıcı, şunları kaydetti:''Çünkü sevmenin hiçbir maliyeti yoktur. Bütün faaliyetlerimizin merkezinde birey, insan vardır. Komşularımızla, dostlarımızla ilişkilerimizde de bu kural geçerlidir. Suriye konusunda da bu kurala göre hareket ediyoruz. Hiçbir zaman eline silah alarak, kan dökerek hak aranmaz. Dolayısıyla terörist unsurlara bakışımızda ve komşularımızla ilişkilerimizde de insanı dikkate alıyoruz.''
''Herkesin, terörün her türünü kınaması gerek''
Türkiye-Avusturya Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Harun Karaca da, ''Türkiye'de kesinlikle iddia ediyorum, bir Kürt sorunu yoktur terör sorunu vardır'' dedi.
Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grubu Başkanı Hannes Swoboda da Türkiye'deki terör olayları ve Kürt sorunu konusunda yaptığı konuşmada, ''Terörün ayakları altındaki zemini çökertebilmenin Kürt sorununa barışçıl bir çözüm bulmakla mümkün olacağını'' savunarak, ''Herkesin, terörün her türünü kınaması gerektiğini'' vurguladı.
Konuşmasında Türkiye-İsrail ilişkilerine de değinen Swoboda, İsrail'de yönetimde söz sahibi olan muhataplarıyla görüştüğünü ve muhataplarının kendisine, ''İki ülke arasındaki ilişkilerin yakın gelecekte tekrar düzeleceğini beyan ettiklerini'' ileri sürdü.
''Türk gençlerini eğitime teşvik etmeliyiz''
Avusturya Sosyal İşler Bakanı Rudolf Hundstorfer de, ülkedeki Türk toplumunun büyük bölümünün Avusturya toplumuna entegre olduğunu belirterek, Türk kökenli vatandaşların siyasi partilerde, ticaret hayatında çok önemli yerlere geldiğini söyledi.
Avusturya ulusal meclisinde Türk kökenli bir milletvekili (Alev Korun) bulunduğunu da anımsatan Hundstorfer, Avusturya'da yayımlanan Zaman gazetesinin de özellikle Türk gençlerini eğitim almaya teşvik etmesini beklediklerini kaydetti.
Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın ev sahipliğinde tarihi Hofburg Sarayı'nda verilen 25'inci yıl gala yemeğine Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ayşe Sezgin, Avusturya'nın Ankara eski ve yeni büyükelçileri Haidemaria Gürer ve Klaus Wölfer ile Türk ve Avusturya toplumunun ileri gelenleri katıldı.
Ev sahibi Dumanlı gala yemeğinin ardından konuklarına ''Türkiye'de Zaman'' konulu fotoğraf sergisinin kataloğunu hediye etti.