13 Mayıs 2015 RİP-Kooperatif İstatistikleri Çalışma Grubu Toplantısı

08 Ağustos 2019

13/05/2015
 
TUTANAK
 
 
 

Konu              : Türkiye Kooperatif İstatistiklerinin Geliştirilmesi Projesi
 
 
Yer                 : ILO Türkiye Ofisi, Ankara
 
 
Tarih/Saat     : 13 Mayıs 2015, Saat:10.00 - 12.00
 
Gündem         : Kooperatif İstatistiklerinin Geliştirilmesi Projesi Kapsamında Yapılması Gerekenler
 
 
 
Katılımcı Kurum ve Kuruluşlar:
 
-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,
-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,
-Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü),
-Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi,
-Pancar Ekicileri Kooperatifleri Merkez Birliği,
-Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK),
-Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği,
-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK),
-Türkiye Milli Kooperatifler Birliği (TMKB),
            -Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB),
            -Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliği,
-Türkiye Sigorta Birliği,
-Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği.
_______________________________________________________________________________
 
Özet Bilgiler
 
Resmi İstatistik Programı (RİP) kapsamında kurulan çalışma gruplarının amaçları; istatistiklerde veri çeşidi ve kalitesinin artırılmasına, üretilen istatistiklerin uluslararası standartlara uygunluğunun sağlanmasına, ihtiyaç duyulan istatistiklerin uluslararası standartlara uygun olarak üretilmesine, uluslararası kuruluşlara veri gönderiminde ülkemizin eksik verilerini tespit ederek veri eksikliklerinin giderilmesine yönelik çalışmalar yapmaktır.
 
Ekim 2013’te düzenlenen 19’uncu Uluslararası İstatistikçiler Konferansında (ICLS) kooperatif istatistiklerinin geliştirilmesi için daha çok çalışma ve araştırma yapılması kararlaştırılmıştır. Bu karar ile ilgilenen ülkelerde pilot çalışmalar yapılacak ve çeşitli yöntemler test edilecektir. Sonuç, bir sonraki ICLS’e tartışmak üzere sunulacaktır. Türkiye, bu konuda gönüllü olan ilk ülkelerden olmuştur. Ayrıca, Birleşmiş Milletler’in (BM) kooperatiflerle ilgili 2001 yılı kararı, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 193 sayılı “Kooperatiflerin Teşvikine İlişkin Tavsiye Kararı” da kooperatifçilik istatistiklerin geliştirilmesine yönelik uluslararası temelleri oluşturmaktadır.   
 
Böylece, RİP kapsamında ve ICLS kararı doğrultusunda, Türkiye Kooperatif İstatistiklerinin Geliştirilmesi Projesi uygulamaya konulmuştur. Bu proje kapsamında bir çalışma grubu oluşturulmuştur. Türkiye İstatistik Kanunu, İstatistik Konseyi Yönetmeliği, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname bu çalışma grubunun yasal dayanaklarını oluşturmaktadır.
 
Çalışma grubunun amaçları şunlardır:
 
  • Kooperatifler konusunda üretilen istatistiki veriler için kavramsal bir çerçeve oluşturulması, tanım ve kavramlarda, veri toplama tekniklerinde, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile koordineli çalışarak standartlar oluşturulması,
  • Kooperatiflerle ilgili olarak ülkemizde üretilen istatistiki verilerin standartlarının belirlenmesi,
  • Kooperatif istatistiklerinin güvenilir ve sürekli bir şekilde yukarıda ifade edildiği şekilde oluşturulacak standartlara göre üretilmesinin sağlanması,
  • Ülkemizde çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından kooperatifçilikle ilgili üretilen verilerin uyumlulaştırılması ve tek elde toplanmasının sağlanması,
  • Diğer ülkelere örnek bir model geliştirilmesidir.
 
Çalışma grubunun üyeleri şu kurum ve kuruluşlardır:
 
  • Gümrük ve Ticaret Bakanlığı,
  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,
  • Kalkınma Bakanlığı,
  • Türkiye İstatistik Kurumu,
  • Gelir İdaresi Başkanlığı,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı,
  • Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB),
  • Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi,
  • Türkiye Milli Kooperatifler Birliği,
  • Türkiye Sigorta Birliği,
  • İstanbul Sanayi Odası,
  • Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği,
  • Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB),
  • Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (PANKOBİRLİK),
  • Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliği’dir.
 
Türkiye Kooperatif İstatistiklerinin Geliştirilmesi Projesinin Uygulanmasına İlişkin İşbirliği Taslak Protokolü, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulmuştur. Bu protokolde özet olarak projenin amacı, kapsamı, dayanağı, çalışma grubu, sekreterya ve izleme komitesine ilişkin hükümler yer almaktadır.
 
Çalışma Grubu 1.Toplantı
 
Çalışma grubu ilk toplantısını 30 Mart 2015 tarihinde Ankara’da yapmıştır. Toplantıya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ILO (Türkiye Ofisi), Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği katılım sağlamıştır. Bu toplantıda;
 
 
 
  • Çalışma grubuna e-posta grubu oluşturulması,
  • Türkiye Kooperatif İstatistiklerinin Geliştirilmesi Projesinin Uygulanmasına İlişkin İşbirliği Taslak Protokolü’nün nihai metin haline getirilmesi;
  • Taslak metnin çalışma grubu üyesi kurum temsilcileri tarafından değerlendirilerek 03 Nisan 2015 tarihi mesai bitimine kadar Kooperatifçilik Genel Müdürlüğüne (sekretaryaya) e-posta ile iletilmesi, görüş iletmeyen kurumların kabul etmiş sayılacağı, değişiklik ve ilavelerin olması halinde 06 Nisan 2015 tarihinde sekretarya tarafından çalışma grubuna yeni metnin tekrar iletilmesive ikinci değerlendirmelerle birlikte 8 Nisan 2015 tarihi mesai bitimine kadar sekretaryaya bildirim yapılması, 10 Nisan 2015 Cuma günü protokol metnine nihai halinin verilmesi ve imzaya açılması,
  • Bir sonraki çalışma grubu toplantısının Eylül ayının son haftası veya Ekim ayının ilk haftası yapılması,
  • İhtiyaca göre bir sonraki çalışma grubu toplantısı öncesinde kurumların teknik nitelikli uzmanlarının bir araya geleceği alt komite toplantısı yapılması kararlaştırılmıştır.
 
Çalışma Grubu 2.Toplantı
 
Çalışma grubunun ikinci toplantısı ise 13 Mayıs 2015 tarihinde ILO Ankara Ofisinde yapılmıştır. Toplantı TÜİK Yıllık İş İstatistikleri Daire Başkanı Ş. Şenol BOZDAĞ’ın moderatörlüğünde gerçekleşmiştir. Sayın BOZDAĞ, çalışma grubuna yeni katılan katılımcılar için çalışma grubunun kuruluş amaçlarını ve hedeflerini belirten bir açılış konuşması yapmıştır. Bu konuşmada; TÜİK’in çalışma grubundaki rolü, RİP gibi konularla ilgili bilgi verilmiş, kurum ve kuruluşlardan nelerin beklendiğini ortaya konulmuştur.
 
Toplantının diğer bölümünde katılımcılar kendilerini tanıtmışlardır. Daha sonra Sayın BOZDAĞ tarafından Jenerik İş Süreçleri Modelinin (GSBPM) sunumu yapılmıştır. Katılımcılara, modelin ana başlıkları ve ayrıntılı süreç başlıkları anlatılmıştır.
 
Katılımcılar, çalışma grubundan beklentileri ve sorun olarak gördükleri konular ile ilgili söz almışlardır. TOBB temsilcisi Atilla YARDIMCI “faal kooperatif” kavramını tartışmaya açmıştır. Faal olarak 23 495 kooperatifin bulunduğunu, 6 000 kooperatifin askıda olduğunu, 4 000 kooperatifin ise tasfiye aşamasında olduğunu; dolayısıyla toplam 30 000 rakamına ulaşılabildiğini belirtmiştir. TMKB temsilcisi ise kooperatif sayısını daha yüksek olarak ifade etmiştir.
 
TMKB tarafından üç bakanlıkta (Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) yer alan kooperatifçilik verilerinin tek bakanlıkta toplanması önerilmiştir. Ayrıca, üye kavramı yerine ortak kavramının kullanılması gerekliliği de vurgulanmıştır.
 
PANKOBİRLİK temsilcisi, mevzuat üzerinde de konuşulması ve hangi girişimlerin kooperatif olarak değerlendirileceğinin belirlenmesi gerektiğini belirtmiştir. Alt çalışma grupları oluşturularak daha hızlı ve etkin çalışma sağlanabileceğini ifade eden katılımcılar olmuştur. ILO temsilcisi Hakkı ÖZEL de grubun oluşturulma süreci ve aldığı hızlı yol nedeni ile katılımcılara teşekkür etmiştir.
 
Sayın BOZDAĞ kapanış konuşmasını yaparak ve alınan kararları katılımcıların dikkatine sunarak toplantıyı kapatmıştır.   
 
 
Toplantı sonucunda:
 
 
  1. Çalışma grubu katılımcıları için oluşturulan e-posta grubunun genişletilmesi,
  2. Kurum ve kuruluşların envanterlerinde yer alan tüm veri ve değişken listesinin belirlenmesi,
  3. Jenerik İş Süreçleri Modelinin (GSBPM) katılımcılarla paylaşılması,
  4. Jenerik İş Süreçleri Modelinde belirtilen aşamalara göre ilerleme sağlanması,
  5. Veritabanlarının incelenmesi, iyi veritabanı örneklerinden faydalanılması,
  6. Kooperatifçilik mevzuat ve terminolojisinin çalışma grubu ile özet bir şekilde paylaşılması,
  7. Gerekli olan durumlarda daha alt çalışma gruplarının bir araya gelerek çalışması,
  8. Haziran ayının ilk iki haftası içinde bir toplantı yapılması,
  9. Eylül ayından itibaren daha sık bir şekilde bir araya gelinmesi,
  10. Toplantıların en az bir hafta önceden bildirilmesi, grup üyelerinden tarih ve katılım onayı alınması,

 
karara bağlanmıştır.
 Jenerik İstatistiksel İş Süreçleri Modeline erişmek için tıklayınız