15 Eylül 2015 RİP-Kooperatif İstatistikleri Çalışma Grubu Toplantısı

08 Ağustos 2019

TUTANAK
TÜRKİYE KOOPERATİF İSTATİSTİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ 
ÇALIŞMA GRUBU ÜÇÜNCÜ TOPLANTISI
15.09.2015, ANKARA
 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gelirler İdaresi Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, ILO (Ankara Ofisi), Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Pankobirlik ve çalışma grubu konusuyla ilgili diğer kurumların katılım sağladığı toplantı, toplantıya ev sahipliği yapan Pankobirlik Genel Müdür Yardımcısı Necmi KURT’un selamlaması ve Pankobirlik tanıtım filmi ile açılmış, toplantıda aşağıdaki hususlar görüşülmüştür:
 

  1. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcisi Mehmet Ali KORKMAZ, “Tarımsal Örgütler Bilgi Sistemi” ve “Tarım Takip Sistemi” hakkında sunum yapmıştır. Kooperatiflerin vergi kimlik numarası ile gerçek kişilerin ise T.C. kimlik numaraları ile veri tabanında tutulduğu, veri girişlerinin düzenli olarak yapılmasını sağlamak amacıyla bu kayıtların teşvik programlarına esas teşkil etmesine yönelik çalışmaların devam ettiği belirtilmiştir.
  2. Pankobirlik Kooperatif Uzmanı Levent KAYAALP, Pankobirlik’e bağlı kooperatif ve iştirakler hakkında genel bir sunum yapmıştır.
  3. Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mustafa SEPETÇİ yaptığı konuşmasında; ILO ile yürütülen projeye büyük önem verdiklerini, Ekim ayı başında Cenevre’ye yapacakları ziyerette ILO Kooperatif ve İstatistik birimleriyle görüşerek projenin geldiği aşama hakkında bilgi vereceklerini, ayrıca bundan sonra yapılacaklar konusunda müzakere edeceklerini dile getirmiştir.
  4. Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Kooperatif İstatistikleri Metaveri Açıklamaları” taslağı katılımcılara dağıtılarak görüşlerine sunulmuştur. Sözkonusu doküman toplantı esnasında müzakere edilmiş ve bir sonraki toplantıda olgunlaştırılması kararlaştırılmıştır.
  5. TÜİK Yıllık İş İstatistikleri Daire Başkanı Şenol BOZDAĞ; kooperatifçilik alanında tanım birliğine varılması, uluslararası standartlarla uyumlu veriler toplanması, mevcut durumdaki kooperatif türlerinin titiz çalışmalar ile yeniden sınıflandırılması ve Çalışma Grubu’nda yer alan kurum ve kooperatiflerin kendi bilgi sistemlerinin ana gövdeye katkı sunması ve ortak bir veri tabanı üzerinden ilerlenmesi gerektiğini vurgulamıştır. Oluşturulacak kooperatif istatistiklerinin uluslararası tanınırlığı olan Jenerik İstatistiksel İş Süreçleri Modeli (GSBPM)’ne uygun olarak ilerlemesi sağlanarak kurulacak sistemin dünyada tanınır ve geçerliliği olan bir çalışma hüviyetini kazanması imkânı olacağı belirtilmiştir. Ayrıca, jenerik model kapsamında ihtiyaçların belirlenmesi aşaması sonrasında tasarım aşamasına geçileceği ifade edilmiştir.
  6. Kooperatiflerle ilgili istatistiki verilerin Kasım ayında düzenlenecek olan “Resmi İstatistik Programı’nda yer alması için projenin Bakanlar Kurulu’na sunulacağı ifade edilerek toplantı kapatılmıştır.  Toplantı imza listesine ulaşmak için tıklayınız