Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Ekipleri İstanbul'da Kırtasiyecileri Denetledi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Yetkilileri İstanbul'da Kırtasiyecileri Denetledi

27 Ağustos 2013

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ekipleri, İstanbul Toptancılar Çarşısı'nda (İSTOÇ) satışa sunulan okul ve kırtasiye ürünlerine yönelik denetim yaptı.




Bakanlık Denetmeni Meral Karaaslan, okulların açılmasına kısa bir süre kaldığı için kırtasiye malzemelerini inceleyen denetimleri yoğunlaştırdıklarını belirterek,  "Trabzon'da başladığımız denetimlerimiz dün İstanbul Mahmutpaşa-Zeytinburnu'nda devam etti. Bugün de İSTOÇ'tayız. Çünkü İSTOÇ kırtasiyenin kalbi. Bütün Türkiye'ye ürünler bu bölgeden gidiyor" dedi.

Denetimlerde kırtasiye ürünleri, okul kıyafetleri ve okul ayakkabılarından riskli gördükleri ürünleri mühürleyerek laboratuvara göndereceklerini söyleyen Karaaslan, öğrenci velilerine çeşitli uyarılarda bulundu. Karaaslan, "Kırtasiye malzemelerinde çok cezbedici ürünler var. Renkli, çıkartmalı, kabartmalı ürünler başta olmak üzere tüm okul kırtasiye malzemelerinde CE işaretine dikkat edilmeli. Bunun yanı sıra ürünün üzerinde üretici ve ithalatçı bilgisi var. Bizim velilere en büyük tavsiyemiz aldığınız ürünün üzerinde muhakkak CE logosu, üretici ve ithalatçı bilgileri yer alsın. Satın aldığınız ürün ulaşılabilir olsun ki bizim ve tüketicinin üreticiye ulaşımı kolay olsun" diye konuştu.

Kırtasiye ürünlerine yönelik AZO Boyar testi ve benzeri teknik testlerin yapılacağını anlatan Karaaslan, "4 yıldan bu yana bu testleri sürdürüyoruz. Biz 2011'den beri Azo Boyar ve Fiterat testlerini yapıyorduk. 2012'de yeni bir tebliğ çıkardık ve bu tebliğe ağır metalleri de ekledik. Artık kırtasiye ürünlerinde 8 ağır metalden oluşan bir paket var. Ürünlerin bunları içerip içermediğine laboratuvarımız karar veriyor" diye konuştu.

14 Bin Liradan 35 Bin Liraya Kadar İdari Para Cezası

Testler sonucunda istenilen niteliğe sahip olmadığı belirlenen ürünlerin üretici ve ithalatçılarına ağır para cezaları verileceğini belirten Karaaslan, şöyle devam etti:

"Yaptırımlar çok ağır… 14 bin liradan 35 bin liraya kadar idari para cezası var. Ama ondan daha önemlisi, güvensiz çıkan ürünün üreticisi ve ithalatçı 2 ulusal gazetede ve 2 ulusal televizyon kanalında ilan vermek durumunda. 'Ürünüm denetimden geçememiştir. Tüketiciler ürünleri bu adrese getirmeleri halinde ödemeleri yapılacaktır' şeklinde bir ilan. Yanlışı tespit edilen imalatçı ve ithalatçı ürünü piyasadan çekiyor, kendisi ilan ediyor, yapmaması halinde bakanlığımız bu ilanları veriyor ve Hazine kanalıyla bu paralar alınabiliyor. Ürünlerin imhasını yaptırıyoruz. 2011'den beri bu yaptırımları uyguladık. Hiçbir şekilde taviz vermedik. Piyasamız o yüzden epeyce düzelmiş durumda.  Kırtasiye ürünlerindeki güvensizlik oranı 2011'de yüzde 53'tü, 2012'de yüzde 23'e geriledi. Bu sene daha düşük güvensizlik oranına ulaşacağımızı umuyorum."

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı denetim ekipleri İstanbul'un ardından denetimlere İzmir ve Şanlıurfa'da devam edecek.