Müsteşar Aşcı, İran Gümrük İdaresi Başkanı Asgari ile bir araya geldi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı ile İran Gümrük İdaresi Başkanı Forous Asgari bir araya gelerek iki ülke arasında hedeflenen 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak için yapılması gerekenleri konuştu.

26 Eylül 2017
İran Gümrük İdaresi Başkanı Forous Asgari ve beraberindeki heyeti ilk olarak makamında ağırlayan Müsteşar Cenap Aşcı, yeni görevi dolayısıyla Asgari’ya hayırlı olsun dileklerinde bulundu. 

Bölgede istikrar hamisi olarak kalan Türkiye ve İran’ın her alanda işbirliği yapmasının zorunlu hale geldiğini vurgulayan Müsteşar Aşcı, Kuzey Irak’ta Barzani liderliğindeki bölgesel yönetimin referandum yapma kararı almasını “tam bir akıl tutulması” olarak değerlendirdi. 

Müsteşar Aşcı, Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin bölgede yarattığı krizi,  Türkiye ve İran’ın ortak akıl ve işbirliği ile yönetip çözmesi gerektiğinin altını çizdi.  

15 Temmuz hain darbe girişiminde İran’ın Türkiye’ye verdiği destekten dolayı bir kez daha teşekkür eden Müsteşar Aşcı,  “Buradan bütün ülkeleri bu hain ve emelleri tüm dünyayı ele geçirmek olan terör örgütü konusunda uyarıyorum. En çok da dost ve kardeş olan İran’ı uyarıyorum. Bu örgüt sadece Türkiye için değil tüm dünya için çok çok büyük bir tehlikedir. ‘Haşhaşi’leri biliyorsunuzdur. FETÖ bu yüzyılın en büyük Haşhaşi’sidir. Hatta onlardan da daha tehlikelidir” dedi. 

TİCARETTE 30 MİLYAR DOLAR HEDEFİ 

Müsteşar Aşcı, iki ülke arasındaki ticaret hacminin potansiyeli yansıtmadığını ifade ederek, “2012 yılında 22 milyar dolar olan dış ticaret hacmi, 2016’da 9,6 milyar dolara gerilemiştir. Bu durum iki ülke hükümet liderlerince ilan edilen 30 milyar dolar ticaret hedefiyle maalesef uyuşmuyor. Kapasitemizin % 40 ila 50’sini kullanıyoruz. Tam kapasitemizi kullanmamız gerekli. Bunun için çok çalışmalıyız” diye konuştu. 

TİCARETİN MERKEZİ DOĞU’YA KAYIYOR

Kamyonların hızlı bir şekilde girip çıkması, yolcuların konforlu bir şekilde bir ülkeden diğerine geçmesi gerektiğini kaydeden Müsteşar Aşcı, Esendere’nin modernize edilerek açılışının Başbakan Binali Yıldırım tarafından yapıldığını hatırlattı.
İran tarafında da Razi Kara Hudut kapısının modernizasyonuna başlandığını ve bunun sevindirici olduğunu dile getiren Müsteşar Aşcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İnşaat süresince giriş çıkışların etkilenmemesi için her iki taraftaki kapıların çalışma saatleri uyumlu olmalı. Çalışma saatlerinin mümkün olduğunca artırılması taraftarıyız.  Kapıköy kapısını 2018 yılının bahar aylarında faaliyete geçeceğiz. Gürbulak Sınır Kapısını da modernize edeceğiz. Kapıköy-Razi Kara Hudut Kapısı yanında bulunan demiryolu hattını daha etkin kullanabiliriz. Böylece gümrük kapılarındaki yolcu ve araç yoğunluğuna alternatif bir seçenek sunabiliriz.” 

Dünya ticaretinin merkezinin Batı’dan tekrar Doğu’ya doğru kaydığına işaret eden Müsteşar Aşcı, bu nedenle de İran ve Türkiye’nin konumunun önem kazandığını, bunun sonucu olarak da geçişlerin artacağını belirtti. 

BÜTÜN POTANSİYELİMİZLE TÜRKİYE’NİN YANINDAYIZ

İran Gümrük İdaresi Başkanı Forous Asgari ise, hem ekonomik hem de dini olarak ortak özelliklere sahip olan İki ülkenin aynı zamanda da çok stratejik bir konumda bulunduğunu ifade ederek, “Siz İran sayesinde Körfeze ulaşabilirsiniz biz de sizinle Avrupa’ya ulaşabiliriz” dedi.  

Türkiye’nin İran’ın zor zamanlarında her zaman yanında bulunduğunu dile getiren Asgari,  konuşmasını şöyle sürdürdü:

“ABD’nin bize adaletsizce uyguladığı ambargoda Türkiye her zaman yanımızda olmuştur. Zor günlerde Türkiye hiçbir zaman bizi yalnız bırakmadı.  Bölgedeki bütün tehditleri birlikte işbirliği ile ortadan kaldıracağız. Dün Sayın Ruhani ve Erdoğan bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiler. İran İslam Cumhuriyeti bütün potansiyeli ile Türkiye’nin yanında yer almaya hazırdır. Biz de iki ülke gümrükleri olarak her zamankinden daha fazla iki ülke arasındaki alışverişi artırmaya çalışmalıyız.” 

GÖRÜŞMEDE MUTABIK KALINAN KONULAR 

Görüşmede, dış ticarette 30 milyar dolar hedefini yakalamak, yolcu giriş çıkışlarını daha konforlu ve sorunsuz hale getirmek, gümrük işlemlerinde işbirliği sağlamak konularında mutabık kalındı.

Başkan Asgari, geçişlerin aksamaması için Bazargan Sınır Kapısının 24 saat hizmet vermesini sağlayacaklarını ve İran’a döner dönmez bunu hayata geçireceklerinin sözünü verdi. 
Verilerin elektronik ortamda karşılıklı olarak paylaşımına yönelik alt yapı çalışmalarının başlatılması kararı alındı. 

2015’te yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması gereği kozmetik, gıda, sağlık gibi ürünlerin Türk malı olduğunun teyidi için konsolosluk onayı isteniyordu. İşlemlerin kolaylaştırılması amacıyla ürünlerde konsolosluk tasdikleri olmaksızın işlemlerin yürütülmesi kararı alınarak en kısa sürede hayata geçirilmesi üzerinde anlaşmaya varıldı.

Ayrıca, uyuşturucu kaçakçılığı ile ortak mücadele, X-Ray görüntülerinin paylaşımı, İpek Yolu Projesi'nin canlandırılması için gerekli koordinasyonun yapılması konularında da uzlaşıya varıldı.