Müsteşar Yardımcısı Akçin, Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması konferansına katıldı

Müsteşar Yardımcısı Akçin, "Türkiye'yi dünyanın, hızlı ve kolay ticaretin güven kapısı haline getirmek üzere, yasal ticareti mümkün olduğunca kolaylaştırmak, yasa dışı ticareti en modern yaklaşımlarla engellemek, iç ve dış ticarette yenilikçi anlayışlar ortaya koyarak, sektörün önünü açmak için çalışıyoruz." dedi.

05 Aralık 2017

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Remzi Akçin, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğiyle düzenlenen "Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması" konulu konferanstaki konuşmasında Gümrük Bakanlığı'nın çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Bakanlık olarak hizmetlerin tamamında, elektronik sistemleri esas alan, ticareti kolaylaştıran ve daha güvenli hale getiren uygulamalara ağırlık verdiklerini belirten Akçin, ihtiyaç duyulan yerlerde yeni gümrük kapıları açtıklarını, mevcut kapıları da yenilediklerini anlattı.

Akçin, önümüzdeki dönemlerde gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi ve hızlandırılması ile birlikte kaçakçılığın önlenmesi konusunda gerekli çalışmaların yapıldığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Günümüzde küreselleşme ve iletişim alanında yaşanan gelişmelerin de yardımıyla, ülkeler arasında gerçekleşen mal ve hizmet ticareti ile sermaye hareketi hız kazandı. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) verilerine göre, 1990 yılında 3,6 trilyon dolar olan dünya ihracatı 2000 yılına geldiğimizde neredeyse iki katına çıkarak, 6,7 trilyon dolara yükseldi. 2015 yılı sonunda ulaşılan 16,7 trilyon dolar ise 2000 yılındaki ihracatın 2,5 katı. Dolayısıyla artan lojistik ve teknolojik imkanların da katkısıyla dünya ticaretinde 25 senelik bir zaman diliminde muazzam artış yaşandı."

"2016 yılında sınırlarımızdan 80 milyona yakın insan, 7,5 milyona yakın da araç giriş çıkışı oldu"

Türkiye'nin de bu artıştan payını aldığına işaret eden Akçin, Türkiye'nin 2002 yılında 87,6 milyar dolar olan dış ticaret hacmi ile yüzde 0,67'lik payını, 2016 yılı sonuna gelindiğinde 341 milyar dolar ile yüzde 1,15'ine çıkardığını anımsattı.

Akçin, yakalanan bu başarının sadece küresel gelişmelerin yansıması olmadığına dikkati çekerek, en önemli etkeni, son 15 yılda yaşanan siyasi istikrar ortamı olarak açıkladı.

Bir diğer önemli etkenin de Türkiye'nin jeostratejik konumunun sağladığı avantajlar olduğunu belirten Akçin, coğrafi konum itibariyle Türkiye'nin önemli potansiyeli içinde barındırdığına vurgu yaptı.

Türkiye'nin sınırlarından her yıl milyonlarca araç ve insanın giriş çıkış yaptığını belirten Akçin, 2016 yılında Türkiye sınırından 80 milyona yakın insanın, 7,5 milyona yakın da aracın giriş çıkışı olduğunu bildirdi.

Akçin, "Türkiye'yi dünyanın, hızlı ve kolay ticaretin güven kapısı haline getirmek üzere, yasal ticareti mümkün olduğunca kolaylaştırmak, yasa dışı ticareti en modern yaklaşımlarla engellemek, iç ve dış ticarette yenilikçi anlayışlar ortaya koyarak, sektörün önünü açmak için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.