Sahtecilik ve korsanla mücadele ele alındı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı her geçen gün büyüyen taklit ve korsan piyasasındaki güncel eğilimler ve bunlarla mücadele yöntemlerini masaya yatırdı.

18 Temmuz 2017
Avrupa Birliği projesi olan ve 2016 yılı mart ayında başlayan “Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklarının Gümrüklerde Korunması Projesi” dahilindeki bölgesel seminerler kapsamında Ankara’daki etkinlik iki gün sürecek. Bölgesel seminerin açılışını Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci yaptı.
 
Seminerin açılışında yaptığı konuşmasında küresel ticarette başarılı olmanın en önemli şartlarından birinin markalaşmak ve teknoloji geliştirmek olduğuna değinen Çiftci, “rekabet edebilmenin en önemli şartı haline gelmişken markalaşmayı ve teknolojik gelişmeleri desteklemek birçok büyük ülke için en önemli amaç haline gelmiştir. Günümüzde gelişmiş ülke olma hedefinde ilerleyen ülkeler için uluslararası doğrudan yatırımların etkisi tartışılmaz derecede önemlidir. Bu çerçevede, Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklarının korunması konusunda çalışmalar yapan ülkeler cazibe merkezi haline gelecek ve uluslararası doğrudan yatırımları kendilerine çekeceklerdir” dedi.
 
Bakan Yardımcısı Çiftci,  2017 Ekim ayına kadar sürdürülecek olan AB Projesi ile 4 temel hedefe vurgu yaptı.
 
Çiftci: Bu proje ile başta Gümrük personelinin Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları mevzuat bilgisinin artırılmasını, Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları alanında diyaloğun derinleştirilmesini, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun da içinde bulunduğu ilgili kamu kurumları ve diğer paydaşlar arasındaki işbirliği ile toplumsal farkındalık seviyesinin artırılmasını hedefliyoruz.
 
Çiftci,
bu hedef ile son bir buçuk yılda Van’dan Edirne’ye, Zonguldak’tan Mersin’e uzanan tüm gümrük idarelerinde çalışan toplam 500 gümrük personeline 10 farklı ilde hizmet içi eğitim verildiğini; İstanbul, İzmir ve Ankara’da seminerler düzenlendiğini aktardı.
 
Bakan Yardımcısı Çiftci,
“Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün 7 ay önce yayımladığı raporda yer alan sahte ürünlerin uluslararası ticaret hacmine ilişkin verileri de paylaştı.  

Çiftci: Raporda sahte ürünlerin uluslararası ticaret hacminin yılda 461 Milyar Doları aştığı tahmin ediliyor. Bununla birlikte söz konusu sahte ürün ticaretinin %63 gibi yüksek bir oranda posta ve hızlı kargo yoluyla gerçekleştirildiği belirtilmektedir. Bu çerçevede, bugün Ankara’da düzenlediğimiz bu seminerde amacımız her geçen gün büyüyen taklit ve korsan piyasasındaki güncel eğilimleri ve bunlarla mücadele yöntemleri tartışmak olacaktır.

Bu kapsamda, sahtecilik ve korsan mallarla ilgili farkındalığı artırmak, daha iyi mevzuat ve muhafaza araçlarının geliştirilmesini sağlamak, İşbirliği ve koordinasyonu çoğaltmak, özellikle sahte ürünlerle ilgili güvenlik ve sağlık riskleri alanlarına odaklı çözümler üretmek bakımından önemli bir misyonu yerine getireceğinden eminim.” dedi.
 
Seminere kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri katıldı. Sahtecilikte güncel eğilimler, sahtecilik ve korsanla mücadelede güncel gelişmeler, ilaç, kozmetik ve tıbbi cihazlarda sahtecilik, dijital alanda telif hakkı ihlalleriyle mücadele gibi başlıklar alanında uzman katılımcıların anlatımıyla ele alınacak.