Ticaret Bakanlığı’ndan İhracat Desteklerini Binlerce İhracatçıya Ulaştırmak İçin Eğitim Seferberliği!
12 Temmuz 2024Bakanlığımızca 2011 yılından bu yana, görev alanı dahilindeki konularda iş çevrelerinin bilgilendirilmesi amacıyla Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerleri düzenliyor. 2011-2023 yılları arasında hem fiziki hem de çevrimiçi ortamda düzenlenen toplam 755 adet Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerine 77.871 kişi katılım sağladı.
2023 yılında Ankara, Konya, Antalya, Ordu, Giresun, Tekirdağ, Erzurum, Kars, Kütahya, Eskişehir ve Mersin illerinde fiziki organizasyonlar gerçekleştirildi. Ayrıca bu dönemde katılımcılara “Katılım Belgesi” ve “Başarı Belgesi” verilmesi uygulamasına geçildi, 4.635 katılımcı bahsi geçen eğitimler neticesinde belge almaya hak kazandı.
2024 Yılı Eğitim Programlarının İçeriği Daha da Geliştirildi ve Zenginleştirildi!
2024 yılında, organizasyonlara “Ticaret Bakanlığı İhracat Süreçleri ve Devlet Destekleri Eğitim Programı” adıyla devam ediliyor. İş çevrelerinin Bakanlığımız görev alanına giren konularda en güncel uygulamalarla bilgilendirilmeleri ve ihracatın tabana yayılması vizyonuyla üçer günlük çevrimiçi eğitimler ve birer günlük fiziki eğitimler düzenleniyor.
Üç günlük program dahilinde; Genel İhracat Eğitimi, Bakanlık Tarafından Mal ve Hizmet İhracatına Yönelik Sağlanan Destekler, e-İhracat Uygulamaları ve e-İhracat Destekleri, Ticaret Bakanlığı Destek Yönetim Sistemi, Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimi, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Karbon Vergisi, Ürün Güvenliği Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sürdürülebilir Ürün Mevzuat Güncellemelerinin İhracata Etkisi, Pazara Giriş Engelleri ve Çözüm Yolları, Ticarette Teknik Engeller ve İhracatta Gümrük Mevzuatı ve Uygulamaları konuları bulunuyor. Ayrıca Ticaret Müşavirlerimizin katılım sağladığı “Ülke Sunumu” oturumları da gerçekleştirilmeye devam ediyor.
2024 Yılının İlk Yarısında 14 Bin Kişiye Yakın Rekor Katılım!
Bakanlığımızca 2024 yılı Ocak-Haziran döneminde 6 fiziki, 28 çevrimiçi organizasyon gerçekleştirildi. Fiziki eğitimler Ankara, İstanbul ve Kocaeli illerinde düzenlendi. Çevrimiçi eğitimler ise Türkiye geneli katılıma açık olarak Bakanlığımız ev sahipliğinde, bölgesel olarak İhracatçı Birlikleri iş birliğiyle ve talep bazlı olarak düzenlendi.
Fiziki eğitimlere 1.790 kişi, çevrimiçi eğitimlere ise 12.000’e yakın kişi olmak üzere 2024 yılının ilk yarısında eğitimlerimize 14 bine yakın rekor katılım gerçekleşti. 2023 yılının aynı dönemine kıyasla katılım neredeyse üç katına ulaştı. (2023 Ocak-Haziran dönemi 5 fiziki ve 14 çevrimiçi organizasyon gerçekleştirilmiş ve bu organizasyonlara toplam 5.344 kişi katılım sağlamıştır.)
Bakanlık organizasyonunda 2024 yılı Ocak-Haziran döneminde gerçekleştirilen eğitim programlarında 1.794 katılımcı belge almaya hak kazandı. 2024 yılında İhracatçı Birlikleri ev sahipliğinde gerçekleştirilen bölgesel çevrimiçi eğitim organizasyonlarında da katılımcılara “Katılım Belgesi” verildi.
İlerleyen dönemlerde Bakanlık bu sayıyı hem nicel hem de nitel olarak arttırmak için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.
Büyüyoruz, Çoğalıyoruz, On Binlere Ulaşıyoruz!
Bakanlığımızca gerçekleştirilen eğitimlere 81 ilde gösterilen yoğun talebin yanı sıra eğitimler katılanlar tarafından oldukça faydalı bulunuyor. Bu sayede, alanında uzman Bakanlık personeli ve İhracat yapmak istenen ülkelerdeki Ticaret Müşavirleri ile birebir iletişim kurabilen firmalar sorularına yanıt buluyor.
Bakanlığımız “İhracat Desteklerinden Faydalanmayan İhracatçı Kalmasın!” vizyonuyla desteklerimizi firmalarımıza duyurmaya ve dış ticarette güncel gelişmeler hakkında bilgilendirmeye devam ediyor.
Ticaret Bakanlığı internet sitesi ve sosyal medya hesapları aracılığıyla gerçekleştirilen duyurular sınırsız katılımcı kitlesine ulaşıyor.
Bakanlığımız görev alanına giren konularda iş çevrelerinin bilgilendirilmesi amacıyla Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerlerinin yanı sıra; gençlerimize yönelik “Kampüste Dış Ticaret Eğitimleri”; kadın girişimcilerimizin bilgi, deneyim ve network ihtiyaçlarının giderilmesine destek olmak amacıyla, kamu-özel sektör iş birliği ile hayata geçirilen “Export Akademi” programları düzenleniyor. Bunların yanı sıra ticari hayata dair bilgiler almak, ihracata başlamak ve bu süreçleri firmalarında yürütmek isteyen kişileri eğitmek, Bakanlığımızca sağlanan destek ve hizmetler noktasında ilgili hedef kitlede farkındalık kazandırmak amacıyla, bir e-öğrenme platformu olan “Sanal Ticaret Akademisi” de yine vatandaşlarımıza hizmet veriyor.
İHRACAT AKADEMİSİ İLE EĞİTİMLERİ TEK ÇATI ALTINDA TOPLUYORUZ!
Ticaret Bakanlığı “İhracat Akademisi” ile ülke genelinde Dış Ticaret konusundaki eğimlere akademik bir boyut ve kalıcı bir standart getirmeyi hedefliyor.
Türkiye yüzyılımız içinde Ticaret Bakanlığı olarak, sürdürülebilir ve rekabetçi bir ihracat altyapısına sahip olmak ve 12. Kalkınma Planında belirlenen ihracat hedeflerine ulaşabilmek adına firmalarımıza gereken en güncel, en kapsamlı bilgiyi sağlamak ve bu alanda çalışmak isteyen gençlerimize de bu bilgilere kolaylıkla ulaşma fırsatı vererek ülkemiz ihracatı için çok iyi yetişmiş insan gücüne sahip olabilmeyi amaçlıyoruz.
Bu hedefler doğrultusunda “İhracat Akademisi” kurulmasına yönelik gerekli çalışmalara başlandı. Bugüne kadar ihracatçılarımıza verilen eğitimlerin kapsamının geliştirerek ve Üniversitelerimizden de alınacak destek ile süreklilik arz edecek şeklide çalışmalar süratle yürütülüyor.
Bu sayede ihracat alanında iyi yetişmiş insan gücünün ihracatçı firmalarımızda istihdamının da teşvik edilmesi planlanıyor.