“Türkiye ile Güneydoğu Asya Arasında İşbirliğinin Canlandırılması: Türkiye- Filipinler Arasında İşbirliği Fırsatları” Online Semineri

18 Ağustos 2020

Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur ile Filipinler Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Sayın Ceferino S. Rodolfo’nun katılımıyla, 18 Ağustos 2020 tarihinde “Türkiye ile Güneydoğu Asya Arasında İşbirliğinin Canlandırılması: Türkiye- Filipinler Arasında İşbirlği Fırsatları” adlı online semineri gerçekleştirilmiştir.
Türkiye-Filipinler İş Konseyi Türk tarafı Eşbaşkanı İlkem Şahin’in  moderatörlüğünü yaptığı açılış oturumuna iki ülke Bakanlarının yanı sıra Filipinlerin Ankara Büyükelçisi ve aynı zamanda ASEAN Ankara Komitesi Başkanı Raul Hernandez, Manila Büyükelçisi Artemiz Sümer ve DEİK Başkanı Nail Olpak da katılım sağlayarak birer konuşma gerçekleştirmişlerdir.
Bakan Yardımcımız Batur, açılış konuşmasında ASEAN Ülkelerinin salgın öncesinde toplam GSMH’nın 9,34 trilyon dolar olduğunu ve ekonomik gelişim hızlarının dünya ortalamasının çok üzerinde seyrettiğini ancak salgın nedeniyle 2020 yılında önemli bir durgunluk yaşanacağının tahmin edildiğini, buna rağmen bölgenin 2021 ve 2022 yıllarında tekrar bir sıçrama yapacağının beklendiğini belirtmiştir.
Batur devamla, küresel salgının dünya ekonomisini ve ticaretine olan olumsuz etkilerinin, küresel ve bölgesel düzeyde işbirlikleri ile atlatılabileceğini belirtmiştir.
İki ülke arasında 2019 yılında 261,5 milyon dolar seviyesinde gerçekleşen ticaret hacminin toplam 190 milyonu aşan nüfusu barındıran iki ülke için potansiyeli yansıtmadığını dile getiren  Batur, bu rakamın kısa bir süre içerisinde 500 milyon dolar seviyesine çıkarılabileceğini ifade etmiştir.
Konuşmasında Türkiye’nin Filipinlere ihraç edebileceği potansiyel ürünlere yer veren Sayın Batur, sanayi ürünlerinde özellikle elektrikli makineler ve kablolar, otomotiv ve otomotiv yan sanayi, soğutma ve ısıtma cihazları, tarım ürünlerinde ise özellikle dondurulmuş balıklar, beyaz et, elma, armut ve ayva başta olmak üzere taze meyveler ile bisküviler ve şekerli ve çikolatalar mamullerin öne çıktığını belirtmiştir.
Bakan Yardımcısı ayrıca, iki ülke arasında hizmet sektörleri bazında da önemli işbirliği fırsatları olduğunu belirterek, özellikle müteahhitlik ve teknik müşavirlik, savunma sanayi, yazılım, sivil havacılık, turizm ve gemi inşaatı alanlarında iki ülke işadamlarının karşılıklı işbirliğini geliştirmelerinde fayda gördüklerinin altını çizmiştir.
Batur, bu çerçevede, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin “inşaa et, inşaa et, inşaa et” sloganı ile başlattığı ve havaalanları, karayolları, hafif raylı sistemler ve konut inşaatları gibi birçok altyapı projesini içeren ulusal program kapsamında, Türk müteahhitlik ve teknik müşavirlik firmalarının etkin yer almasını arzu ettiklerini vurgulamıştır.
Bakan Yardımcısı Batur son olarak iki ülke arasında Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması ve Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması gibi temel anlaşmaların halihazırda yürürlükte olduğunu ve bu kapsamda iki ülke işadamlarının ticaretin de ötesinde yerinde yatırımlar yoluyla ekonomik işbirliğimizin daha üst bir seviyelere taşıyabileceklerine olan inancını belirtmiştir.