Akaryakıt Deposunda 3 Bilinmeyenli Denklem Deponun Yarısı Yasal, Yarısı Kaçak (31 Ekim 2013)

Akaryakıt kaçakçıları akıl almaz yöntemleri kullanarak şaşırtmaya devam ediyor. Akaryakıt kaçakçıları kaçakçılık planlarını istasyonları inşa ederken hazırlıyorlar.

11 Kasım 2013

   T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği
 
AKARYAKIT KAÇAKÇILIĞIYLA MÜCADE
HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR
 
Akaryakıt Deposunda 3 Bilinmeyenli Denklem
Deponun Yarısı Yasal, Yarısı Kaçak

 

Akaryakıt kaçakçıları akıl almaz yöntemleri kullanarak şaşırtmaya devam ediyor. Akaryakıt kaçakçıları kaçakçılık planlarını istasyonları inşa ederken hazırlıyorlar.

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Alo 136 çağrı merkezine gelen bir ihbarda belirtilen hususlar çerçevesinde Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Operasyon Şubesi ve Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince, Niğde-Kayseri Karayolu üzerinde bulunana bir firmaya ait petrol istasyonuna yönelik operasyon gerçekleştirildi.

Operasyonda; istasyonda faal olarak çalışan yakıt pompalarındaki tabancalardan ve tanklardan alınan numunelerin, Ulusal Marker Ölçüm Cihazı ile yapılan marker ölçümlerinde “Geçerli” sonuçlar alındı.

Görünürde böyle olan durumun, gümrük muhafaza ekiplerinin tecrübe ve deneyimleri sayesinde böyle olmadığı kısa zamanda ortaya çıkarıldı.

Söz konusu akaryakıt istasyonunda bulunan çalışır vaziyetteki pompalara irtibatlı 3 adet yazar kasa ile işe başlayan ekipler kasadan alınan mali hafıza raporu ile EPDK'nın merkezi otomasyon sistemindeki kayıtlar ile yapılan eşleştirme sonunda yapılan değerlendirmede 1 Milyon 240 Bin 220 Litre yakıtın alış faturasının ibraz edilemediğini ortaya çıkardılar. Alışı belgelendirilemeyen ve menşei belli olmayan akaryakıt 5607 sayılı kanunun 3/11. Maddesi uyarınca kaçak akaryakıt olarak değerlendirildi.

Gümrük Muhafaza ekiplerince pompalar ve yazar kasalar üzerinde yapılan detaylı incelemelerde pompadan yapılan satışın geriye dönük olarak silinmesi amacı ile yazar kasaya korsan yazılım sürümü atılmış olduğu anlaşıldı.

30 Ton Olarak Belirtilen Tank Gerçekte 85 Ton Akaryakıt Alıyor

Yapılan incelemelerde pompalar ve tanklar arsındaki bağlantılardan şüphelenilmesi üzerine içi boş olan ve istasyon krokisinde 1 numaralı 30 tonluk tank olarak belirtilen tankın, menhol kapağı açılarak tankın içine girilerek yapılan incelemede, tankın ortasından yatay bir bölme ile ortadan ikiye bölündüğü, yine tankın ortasından dikey bir bölme ile tekrar ikiye bölündüğü anlaşılması üzerine, tankın tam olarak tespitinin yapılabilmesi için kazı işlemine başlanılmış ve tankın bütün bağlantıları ayrıntılı bir şekilde ortaya çıkarıldı.

Tankın orijinal kapağı dışında diğer ucunda bulunan kapakta iki adet dalgıç pompanın olduğu, dalgıç pompalardan birincisinin tankın altındaki gizli bölmeden çıkan plastik boruyu yine tankın altındaki gizli bölmeye ilettiği, ikinci dalgıç pompadan çıkan plastik borunun ise bu gizli bölmedeki kaçak akaryakıtı satış pompaların olduğu yöne iletmekte kullanıldığı anlaşılmış,  ayrıca gizli tanka bağlı plastik boruda bir miktar akaryakıt olduğu görülmüştür. Kalan akaryakıtta ulusal marker tespit edilmek üzere numune alınarak yapılan ölçümde geçersiz sonuç verdiği görülmesi üzerine kazı çalışmaları başlatıldı.

Kazı çalışmaları sonunda ortaya çıkarılan, gizli bölmeli tankın dışarıdan yapılan tespitinde; tankın 3 m. çapında, 12,35 m. uzunluğunda, yaklaşık 100 bin (yaklaşık 85 ton) litre hacminde olduğu, içerisinde yapılan tespitte, yatay olarak tam ortasından ikiye ayrıldığı, dikey olarak da 11 m. ve 1.30 m. olmak üzere ikiye ayrıldığı, dikey vaziyette iki bölmeye ayrılan sacın 5 cm. kalınlığında olduğu,  tankın 1,30 metrelik bölümünün üstünde bulunan kapak açıldığında iki adet dalgıç pompanın olduğu görüldü.

Bu düzeneğin amacının istenildiğinde alt bölmede bulunan kaçak akaryakıtın, istenildiğinde de 2 nolu tankta bulunan markerli yasal akaryakıtın tabancalara veya diğer pompada bulunan tabancalara sevk ederek olası bir denetimde markersiz akaryakıtın tespit edilmesini engellemek için yapıldığı anlaşıldı.

Planında yasal akaryakıt tankı olarak gözüken ancak, içerisine kaçaklık yapmak maksadıyla gizli bölme ve düzenek kurulan akaryakıt tankı ve dalgıç pompalara el konularak Niğde il Özel İdaresine teslim edilmiştir. Akaryakıt istasyonu da mühürlenerek kapatıldı.

Olay ile ilgili olarak firma yetkilisi iki kişi hakkında 5607 sayılı kanuna muhalefet suçundan Niğde Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

Gümrük Muhafaza birimlerince akaryakıt kaçakçılığı ile ilgili olarak 2013 yılı içerisinde 71 milyon 487 bin TL değerinde 18 bin 940 ton akaryakıt ele geçirildi.