"Kooperatifler Artık Enerji Sektörünün de Hizmetinde" Basın Açıklaması (16 Aralık 2013)
“Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı”nda yer alan “Yeni kooperatif türlerinin ülkemizde kurulması” hedefi doğrultusunda yapılan çalışmalar neticesinde “Elektrik Enerjisi Üretim ve Tüketim Kooperatifi Örnek Anasözleşmesi” girişimcilerin hizmetine sunulmuştur.
20 Aralık 2013T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği
BASIN AÇIKLAMASI
- ENERJİ SEKTÖRÜNDE YENİ BİR SOLUK. KOOPERATİFLER ARTIK ENERJİ SEKTÖRÜNÜN DE HİZMETİNDE
- GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI HAYATİ YAZICI;
- “KOOPERATİFÇİLİK ALANINDA YENİ BİR TÜRÜ HAYATA GEÇİRİYORUZ: ENERJİ KOOPERATİFLERİ”
- “YERLİ VE YENİLENEBİLİR KAYNAKLAR ENERJİ KOOPERATİFLERİ MODELİYLE DEĞERLENDİRİLEREK, ENERJİ İHTİYACIMIZIN DAHA ÇOĞU YERLİ KAYNAKLARDAN SAĞLANACAKTIR.”
Söz konusu kooperatif türleri içerisinde yenilenebilir enerji kooperatifleri en önemli kooperatif yapılarından biri haline gelmiştir. Bu doğrultuda, başta Almanya, Danimarka, İngiltere, Kanada ve ABD gibi gelişmiş ülkeler yenilenebilir enerji konusunda çeşitli düzenlemeler yapmış ve konuyu ülke politikası haline getirerek yenilenebilir enerji alanında bu amaca en iyi hizmet eden yapı ise kooperatifler sayesinde faaliyet göstermeye başlamıştır
Kooperatiflerle Yerel ve Yenilenebilir Kaynaklar Değerlendirilecek!
Kendi enerjisini kendisi üreten, üstelik bunu çevre ve toplum yararını temel alarak yapan kooperatifler, gerek devlet gerekse özel kurum ve kuruluşların da destekleri ile;
- Yerel kalkınmanın sağlanması,
- Enerji verimliliğinde artışın sağlanabilmesi,
- Küçük yatırımların enerji yatırımlarına dönüştürülerek ekonomide katma değer yaratılması,
- Yerel kaynakların en rasyonel şekilde değerlendirilerek enerji kayıp oranlarının düşürülmesi,
- Sahip olunan yerel ve yenilenebilir kaynakların yerinde değerlendirilmesi ile enerji bağımlılığının azaltılması,
- Vatandaşın tüketeceği kadar elektrik üretmesinin sağlanabilmesi,
- Enerjide alternatif girişim modellerinin oluşturulması,
- Ülke kooperatifçilik modeline yenilenebilir enerji gibi önemli bir alanın eklenmesi,
- Kurulan tesisler sayesinde yerel istidam yaratılması ve işsizlik oranlarının düşürülmesi,
- Yenilenebilir kaynaklardan üretilen temiz enerji sayesinde gaz emisyonları düşürülerek iklim değişikliği ve çevresel sorunlar ile mücadele edilebilmesi
hususlarında önemli katkılar sağlayacaktır.
Örnek Anasözleşmeyi Yürürlüğe Koyduk: Girişimcileri Bekliyoruz.
Bakanlığımız ilgili kurumlarla çalışarak hukuki altyapıyı tamamladı. Bu amaçla hazırladığımız Örnek Anasözleşme 13 Aralık 2013 tarihi itibariyle sektörün hizmetine sunulmak tarafımdan onaylandı.
Enerji Kooperatifleri sayesinde, yerel ve yenilenebilir enerji yatırımlarının daha kolay harekete geçirilebilecektir. Özellikle yerel yönetimler bu modelle bölgelerinde öncü roller üstlenebilirler.
İster küçük ister büyük ölçekte, ister şehir ister kırsal alanda olsun, kurulacak kooperatifler ile hem enerji piyasasına hem de kooperatifçilik sektörüne yeni bir soluk getirilecektir.
Lisanssız Elektrik Üretimine dayalı yenilenebilir enerji kooperatifleri nasıl kurulacak?
1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’na göre en az 7 gerçek ve/veya tüzel kişi ortak tarafından anasözleşmenin imzalanması ile kurulur. Kooperatife ortak olacak kişilerin ortaklarının medeni hakları kullanma ehliyetine ve elektrik aboneliğine sahip olmaları yeterlidir.
Kooperatifin kuruluş işlemlerinin akabinde elektrik piyasası mevzuatı devreye girecektir. Bu kapsamda kooperatif ortaklarının “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği” ve “Tebliği” çerçevesinde faaliyette bulunacaktır.
Tüm girişimci vatandaşlarımızı yenilenebilir enerji kooperatifleri çatısı altında buluşmaya davet ediyoruz. Bu çerçevede Bakanlığımıza müracaat etmeleri yeterlidir.
Hayati YAZICI
Gümrük ve Ticaret Bakanı