AB Ülkelerinde Elektrikli Araç Satışları Yılın Üçüncü Çeyreğinde %19’luk Pazar Payına Ulaştı

22 Ekim 2021

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) tarafından 22 Ekim Cuma günü yayınlanan verilere göre, AB üyesi ülkelerde yılın üçüncü çeyreğinde satılan her beş otomobilden birisinin elektrikli olduğu ve fosil yakıtlı araç satışlarındaki düşüş trendinin devam ettiği bildirildi.

Avrupa’daki otomobil, kamyon, otobüs ve minibüs üreten tüm büyük otomotiv firmalarını temsil eden ACEA tarafından yapılan açıklamada, bataryalı ve plug-in hibrit model araç satışlarının toplam satışlar içerisindeki payının %19’a ulaştığı ifade edildi.

Bataryalı araç satışları %57’lik bir artışla 212 bin adede ulaşırken, plug-in hibrit araçların da %43’lük bir artışla 197 bin adet satıldığı öğrenildi.

Öte yandan, halen en çok satanlar kategorisinde olmasına karşın, yılın üçüncü çeyreğinde benzinli araç satışlarının %35, dizel araç satışlarının ise %50 oranlarında azaldığı bildirildi.

Bundan yaklaşık on yıl kadar önce AB içerisindeki pazar payı %50’yi bulan dizel araçların, bu yılın üçüncü çeyreğinde %18’lik bir pazar payına gerilediği öğrenildi.

Avrupa Birliği ülkelerinde sıkılaştırılan karbon dioksit emisyon mevzuatlarının yanı sıra, elektrikli araçlar için uygulanan devlet teşviklerinden de faydalanan Avrupalı müşteriler ve otomotiv üreticilerinin elektrikli araçlara olan ilgisinin her geçen gün artmakta olduğu belirtiliyor.

Avrupa Komisyonu fosil yakıtlı araç üretiminin 2035 yılından itibaren tamamen yasaklanması için bir öneri vermiş bulunuyor. Bu önerinin kabul edilmesi ile birlikte küresel ısınma ile mücadele kapsamında sıfır emisyonlu elektrikli araçlara geçiş sürecinin hızlandırılması amaçlanıyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü