ABD, Hidrojen Üreticisi Plug Power Şirketine 1,7 Milyar Dolar Kredi Sağlayacak

16 Mayıs 2024

ABD Enerji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Plug Power firmasına, temiz hidrojen üretecek altı tesis kurmasına yardımcı olmak için yaklaşık 1,7 milyar dolara kadar koşullu finansman sağlanabileceği duyuruldu.

Bakanlığın kredi programları ofisi, tesislerden elde edilen hidrojen yakıtının taşımacılık ve ağır sanayide kullanılan yakıt hücreli elektrikli araçlara güç sağlayacağını bildirdi. Temiz hidrojen tesisleri, şirketin Rochester, New York'taki fabrikasında elektrolizör yığınları adı verilen teknolojiyi kullanacak. Plug Power, ABD'nin en büyük ticari ölçekli elektrolizör üreticilerinden biri konumunda bulunuyor. ABD yönetimi, düşük karbonlu hidrojenin alüminyum, çimento ve çelik gibi ağır sanayiyi ve uzun mesafeli taşımacılığı güçlendirerek iklim değişikliğiyle mücadele edebileceğine inanıyor.

Temiz hidrojen, suyu hidrojen ve oksijene ayıran, rüzgar ve güneş enerjisi, nükleer veya karbon yakalamalı doğal gazla çalışan elektrolizörlerle üretilebiliyor. Günümüzde hidrojenin büyük çoğunluğu, temiz hidrojen üretimi maliyetinin çok altında bir maliyetle emisyonları azaltmayan fosil yakıtlardan üretiliyor. Temiz veya yeşil hidrojenin, doğal gazdan hidrojen elde eden ve yeraltında yakalanıp depolanmadığı sürece büyük miktarda sera gazı karbondioksiti açığa çıkaran geleneksel hidrojen üretimiyle karşılaştırıldığında sera gazı emisyonlarında %84'lük bir düşüş sağlaması bekleniyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü