ABD’de Otomobil Satışları Kasım Ayında İvme Kaybetti

02 Aralık 2020

Piyasa analiz firması Wards Intelligence tarafından 1 Aralık 2020 Salı günü açıklanan verilere göre, virüs salgının yoğun etkisi altındaki Amerika Birleşik Devletlerinde Kasım ayında otomobil satışları ivme kaybetti.

Virüs salgınının ilk başlarında, Nisan ayında dibe vuran otomobil satışları daha sonra hızlı bir şekilde toparlanmayı başarmış, büyük otomotiv firmaları tekrar üretimlerini arttırmış ve bayi stokları kuvvetlendirilmişti.

Fakat Kovid salgınının Amerika’da artarak devam etmesi nedeniyle söz konusu toparlanmanın hızı ve sürdürebilirliği noktasındaki endişeler de artmaya başladı.

Ward Intelligence firmasının paylaştığı son verilere göre, ABD’de Ekim ayında 16.21 milyon adet olan hafif araç satışları, Kasım ayında mevsimsel etkilerden arındırılıldıktan sonra 15.55 milyon adete geriledi. Virüs salgını öncesinde, 2019 yılı Kasım ayında ise 17.09 milyon adet hafif araç satılmıştı.

Fakat geçtiğimiz Nisan ayındaki 8.58 milyon adetlik satışla kıyaslandığında, Kasım ayında bu rakamın fiilen ikiye katlanmış olduğu gözlemlendi. 2020 yılı Nisan ayında salgın nedeniyle bayiler ve fabrikalar kapanmış ve satış rakamları 1970 yılının Aralık ayından bu yana en alt seviyelere gerilemişti.

ABD Tedarik Yönetim Enstitüsünün (ISM) dün yayınladığı verilere göre, Kasım ayında imalat sektöründeki faaliyetler de yavaşlamış ve yeni sipariş miktarları ciddi oranda azalmıştı.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü