AB’nin Fosil Yakıtlı Araç Üretimine 2035 Yılından İtibaren Tamamen Son Verme Girişimine Almanya Destek Vermeyecek

22 Haziran 2022

Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner 21 Haziran Salı günü bir açıklama yaparak, Avrupa Birliği’nin 2035 yılından itibaren fosil yakıtlı araçların üretim ve satışını tamamen yasaklamayı amaçlayan tasarıya destek vermeyeceklerini söyledi.

Avrupa Birliği Komisyonu, küresel ısınma ile mücadele kapsamında bir yasa taslağı hazırlamış ve 2030 yılı itibarıyla karbon emisyonunun 1990’lı yıllardaki seviyelerin %55 daha altına çekilmesi hedefiyle uyumlu olarak 2035 yılından itibaren tüm motorlu araçların sıfır karbon emisyonu standardı ile üretilmesini zorunlu kılmayı önermişti.

Yasanın son halinin şekillenmesi için AB üyesi ülkelerle yapılacak olan müzakerelerin hemen öncesinde, Avrupa Parlamentosu vekilleri içinde bulunduğumuz bu ay içerisinde yasa taslağını savunan konuşmalar yapmışlardı.

Almanya Sanayi Federasyonu’nun (BDI) ev sahipliği yaptığı bir organizasyonda konuşan Maliye Bakanı Lindner, fosil yakıtlı araçların 2035 yılından sonra da küresel boyutta belli ölçüde bir pazara hitap etmeyi sürdüreceğini ve dolayısıyla böyle bir üretim yasağının doğru olmadığını ve Alman hükümeti olarak bu taslağa destek vermeyeceklerini söyledi.

Almanya’da Hür Demokrat Parti’nin temsilcisi olarak Yeşiller ve Sosyal Demokratlar ile birlikte bir koalisyon hükümetinde Maliye Bakanı olarak yer alan Christian Lindner, Almanya’nın her durumda dünyanın önde gelen elektrikli araç pazarlarından birisi olmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.
 
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü