Avrupa Birliği Çin’den Yapılan Alüminyum Dışalımına Anti Damping Vergisi Uygulayacak

05 Nisan 2021

Hydro firması (Hydro, alüminyum ve yenilenebilir enerji sektörlerinde çalışan firmadır. Merkez ofisi Norveç'in başkenti Oslo’da olup yerkürenin en büyük alüminyum üreticileri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda Norveç'in en büyük hidroelektrik üreticisidir. Ç.N.) Avrupa Komisyonu'nun, Çin Halk Cumhuriyeti çıkışlı bir dizi alüminyum yassı ürüne geçici anti-damping vergileri uygulama kararı aldığı konusundaki açıklamasını memnunlukla karşıladı. Hydro'nun Başkan Yardımcısı ve Hydro Rolling Başkanı Einar Glomnes, “Avrupa Komisyonu'nun, Çin çıkışlı yassı haddelenmiş ürünlere geçici anti-damping vergileri uygulama kararı, adil rekabeti ve Birlik pazarında eşit koşullar oluşturmayı amaçlayan memnunlukla karşılanmış düzeltici bir önlemdir." yorumunda bulundu.

Komisyon, geçen yıl Haziran ayında European Aluminium (European Aluminium, 1981 yılında kurulmuş olup Avrupa’daki alüminyum endüstrisinin sesi olmayı amaçlayan, Brüksel merkezli sivil toplum örgütüdür. Ç.N.) tarafından yapılan şikayet üzerine Ağustos ayında anti-damping soruşturması başlatmıştı. Soruşturma, Çin çıkışlı alüminyum ortak sacı, plakaları ve ince kalınlık/kanatçık stokunu kapsıyor. Komisyon, soruşturmaya uğrayan ürünlerin gerçekten de AB pazarında normal değerin altındaki fiyatlardan satıldığını ve sözkonusu fiyatların Avrupalı ​​üreticilere zarar verdiğini belirlerken, bu nedenle %19,6 ile %47,3 oranları arasında değişen geçici anti-damping vergileri uygulama amacında olduğunu 15 Mart'ta önceden açıklamıştı.

Geçici vergilerin Nisan ayı ortasına kadar yürürlüğe girmesi bekleniyor, diğer yandan Komisyon’un soruşturması devam edecek. Son karar Ekim ayı ortasına kadar kamuoyuna açıklanacak. Bu noktada tarifeler onaylanarak kesinleşebilir, değiştirilebilir ya da kaldırılabilir. Onaylanmaları durumunda tarifeler normalde beş yıl süreyle geçerli.

Kaynak: Steelguru
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü