Avrupa Birliği, Nikel Cevheri Dışsatım Yasağı Konusunda Endonezya’ya Karşı Şikâyet Başlattı

25 Kasım 2019

Avrupa Birliği (AB), Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) Endonezya’nın nikel ve diğer hammaddelerin dışsatımı konusundaki engellemelerine karşı şikâyet başlattı. Avrupa Komisyonu, kısıtlamaların, AB üreticisinin özellikle nikel cevheri ile hurdaya, taş kömürüne, kok kömürüne, demir cevherine ve kroma erişimini adaletsiz bir biçimde kısıtladığını dile getirdi.

Komisyon’un şikâyeti, önlemlerin, Endonezya’nın yerli paslanmaz çelik endüstrisini geliştirme planının bir parçası olduğuna vurgu yapıyor. Ayrıca Endonezya’da kullanılan üretim yöntemlerinin Avrupa’da kullanılan yöntemlerden yedi kat daha fazla karbondioksit açığa çıkardığı belirtiliyor. EUROFER (European Confederation of Iron and Steel Industries-Avrupa Demir Çelik Endüstrileri Konfederasyonu Ç.N.), “Yapay olarak ucuzlatılmış ve çevreyi çok kirleterek üretilmiş çeliğin hem AB üreticilerinin hem de AB’nin geleneksel ticaret ortaklarının daha temiz yöntemlerle ürettikleri çeliklerin yerini alması riski oluşuyor.” açıklamasında bulundu.

Endonezya, yerkürenin en büyük nikel cevheri madenlerine sahip olup 2020 yılından başlayarak iki yıl boyunca sözkonusu cevherin dış satımına yasak getirdi.   

Kaynak: steelguru web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü