Avrupa Birliği’nde Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Konusunda Mevzuat Bütünlüğü Yok

06 Kasım 2019

Elektrikli araçlar için şarj istasyonları işletmeciliği yapan Charge Point firmasının icra kurulu başkanı Pasquale Romano, Lizbon’da devam etmekte olan Web Zirvesi adlı teknoloji konferansında önemli açıklamalarda bulundu.

AB içerisinde şarj istasyon ağları kurmak için gerekli olan şartlar konusunda ülkeler arasında bir mevzuat bütünlüğü olmadığından yakınarak konuya dikkat çeken Pasquale Romano, bu durumun elektrikli araçların yaygınlaşmasının önündeki en büyük engellerden birisi olduğunu belirtti ve bu problemi düzeltebilecek yegane kuruluşun AB’nin yetkili organları olduğuna vurgu yaptı.

Almanya’nın istasyonlar için kendine has ölçümleme standartları koyduğunu, bazı Güney Avrupa ülkelerinin ise şarj için panjurlu soket sistemini zorunlu kılmaya çalıştığını söyleyen Romano, her kafadan ayrı bir ses çıkması nedeniyle şarj istasyonu şirketlerinin hizmetleri standardize etmekte zorlandıklarından yakındı. Büyük firmaların bir şekilde bu zorlukların üstesinden geldiklerini ancak, belirsizlik ve düzensizlik nedeniyle şarj istasyon ağlarının istenen düzeyde yaygınlaşmasının mümkün olmadığını belirtti. Romano, problem nedeniyle mağdur olanların en başında da araç sahiplerinin geldiğine dikkat çekti.

Yönetim merkezi Amsterdam’da olan Charge Point firmasının Amerika ve Avrupa’da toplam 103,600 adet şarj istasyonu bulunuyor. 2025 yılına kadar bu rakamı 2.5 milyona adede yükseltmeyi hedefleyen firma, bu yeni sektörde büyük petrol ve otomotiv şirketleri ile rekabet ediyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü