Birlemiş Milletler Hayvanlardan İnsanlara Bulaşabilen Hastalıkların Küresel Risk Haritasını Çıkaracak

14 Mayıs 2020

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından yapılan açıklamada, çevrenin korunması ve gelecekteki olası salgınların azaltılması için hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalıkların küresel risk haritasının çıkarılması üzerinde çalışıldığı ifade edilmiştir.
UNEP tarafından yayınlanan açıklamada, küresel risk haritasının kaçak vahşi hayvan ticareti, habitat parçalanması ve biyolojik çeşitlilik kaybı gibi verileri içereceği vurgulanmıştır. Tıbbi, elektronik ve kimyasal atıkların insan sağlığına ve çevreye daha fazla zarar vermemesi için de karar mekanizmalarına destek verileceği belirtilmiştir.
 
Ayrıca, sürdürülebilir tüketim ve üretimi yeniden inşa etmek, büyütmek, hızlandırmak ve yeni yeşil işler yaratmak için gerçek ekonomi aktörlerine ulaşmak konusundaki çalışmalara devam edileceği ve COVID-19 krizine verilen tepkinin bir parçası olarak doğaya ve sürdürülebilirliğe yatırım için genişletilmiş fırsatların teşvik edileceği ifade edilmiştir. Bunlara ilave olarak, çevresel yönetişimin ve çok taraflılığın sanal ve dolayısıyla daha düşük çevresel ayak izine neden olan toplantı platformlarına doğru ilerlemesinin etkilerinin gözden geçirileceği belirtilmiştir.
 
Kaynak: United Nations Environment Programme web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü