Birleşmiş Milletler Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Raporu Açıklandı

19 Ağustos 2021

IPCC raporuna göre negatif emisyona geçilse bile iklim değişikliğinin etkileri dünyayı tehdit etmeye devam edecek.

Birleşmiş Milletler Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Birinci Çalışma Grubu, “İklim Değişikliği 2021: Fiziksel Bilim Temeli” başlıklı Altıncı Değerlendirme Raporu’nun ilk bölümünü yayınladı.

Panelin 2022 yılında tamamlayacağı 3.949 sayfalık çalışmada küresel ısınmanın hız kazandığı ve sanayileşme öncesine göre 1,5 derecelik küresel ısınma seviyesine, önceki projeksiyonlardan çok daha erken olarak 2030’lu yılların başında ulaşılabileceği öngörülüyor.

Bununla birlikte çalışmada küresel ısınmanın insan kaynaklı olduğu çok daha güçlü şekilde altı çizildi. Panelin 2013 yılında yayınladığı Beşinci Değerlendirme Raporunda küresel ısınmanın insan kaynaklı olduğunun “açık olduğu” ifade edilirken, son çalışmada ise bunun “tartışmasız” olduğu vurgulandı.

Küresel sıcaklık artışını 1,5 derece sınırında tutmanın halen mümkün olduğu ifade edilen çalışmada bunun ancak çok acil, hızlı ve büyük ölçekli emisyon azaltımı sağlayacak bir dönüşümle mümkün olabileceğinin altı kaydediliyor.

Çalışmaya göre bu dönüşüm gerçekleşmediği takdirde ise küresel ısınmada kısa süre içinde 2 derece sınırı da aşılabilecek.

Kaynak: Forbes
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü