Brezilyalı Madencilik Şirketi Vale 2030 Yılına Kadar Karbon Salınımlarını %33 Azaltmak İçin 2 Milyar ABD Doları Harcayacak

13 Mayıs 2020

Brezilyalı madencilik şirketi Vale SA’nın (Vale SA, Rio de Janeiro-Brezilya merkezli çok uluslu madencilik ve metalürji şirketi olup şirket, yerkürenin en büyük demir cevheri ve nikel üreticisidir. Ç.N.) tepe yöneticisi Eduardo Bartolomeo’nun Salı günü (Dün) Reuters Haber Ajansı’na yaptığı açıklamaya göre şirket, 2030 yılına kadar gerek doğrudan gerek dolaylı karbon salınımlarını %33 oranında azaltmak için en az 2 milyar ABD doları harcamayı planlıyor.
 
Doğrudan salınımlar Vale şirketinin kendi çalışmalarıyla ortaya çıkan salınımlara karşılık gelirken dolaylı salınımlar bir kamu şirketi tarafından üretilen ve daha sonra Vale şirketi tarafından satın alınan, örneğin elektrik gibi, dış kaynakların çalışmalarıyla ortaya çıkan salınımlara karşılık gelmekte.
 
Vale, önceden, petrol şirketlerinin ve diğer başlıca karbon salıcılarının yüzyılın ortalarına kadar sera gazı salınımlarını ortadan kaldırmaya yönelik hedefler belirlediği küresel düzeyde bir ortak eğilimin ardından sözkonusu salınımları 2050 yılına kadar tümüyle ortadan kaldırmayı planladıklarını açıklamıştı.
 
Bilim insanları yerkürenin, iklim değişikliğinin en kötü sonuçlarının değiştirilmesi hedefi doğrultusunda salınımları azaltmak ve sıcaklık artışlarını 2 santigrat derecede tutabilmek için imzalanmış olan dört yıl süreli Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen hedeflerden halen çok uzakta olduğunu söylüyorlar.
 
Vale’nin taahhüdü, şirketin gelecekte bunları da taahhüdünün kapsamına almayı amaçladığını söylemesine rağmen edinim zincirinde yukarı ya da aşağı yönlü herhangi bir noktadaki salınım anlamına gelen Kapsam 3 karbon salınımları için geçerli değil.
 
Kaynak : Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü