Chevron’un Kaya Petrolündeki Müttefikleri Exxon’la Rekabetindeki Gizli Silahıdır

03 Ekim 2019

ABD’li petrol şirketi Chevron Corp, dünyanın en büyük kaya petrolü alanında lider üretici olmasını sağlayacak devralımdan vazgeçmesi sonrası Permian Havzası’na (Permiyan Havzası, Amerika Birleşik Devletleri'nin güneybatısında yeralan bir havzadır. Havza, Orta Kıta Petrol Sahasını içerisinde bulundurmaktadır. Ç.N.) egemen olmak amacıyla ortak girişimlere ve sondaj ittifaklarına yöneliyor.
 
Şirket şu anda uzmanlıklarını ve çıktılarını paylaştığı bir grup iş ortağına bağlı bir strateji kullanarak ABD’nin güney batısındaki alandan günde bir milyon varil kaya petrolü çıkaran ilk marka olmak için Exxon Mobil ile yarışıyor.
 
Chevron’un, 2016 yılının sonlarından bugüne sürekli kar eden birkaç Permiyen operatöründen biri olan Cimarex Energy (Cimarex Energy, petrol aramaları yapan bir şirkettir. Şirketin merkez ofisi ABD’nin Colorado eyaletinin başkenti Denver’dadır. Ç.N.) ile ortak girişimde bulunduğu iyi bilinen bir durum.
 
Ancak, konuyu aşina olan kişilerin Reuters’e söylediğine göre şirketin Concho Resources, Devon Energy, EOG Resources dahası ezeli rakipleri Exxon ve Occidential Petroleum gibi şirketlerle bile onlarca anlaşması var.
 
Chevron’un keşif yöneticisi Scott Neal “Biz tüm büyük operatörlerle ortağız.” açıklamasını yaptı. Ancak Cimarex dışında herhangi bir ortağın adını vermeyi red etti. Concho, Devon, EOG, Occidential ve Exxon firmaları ile ilgili ise yorum yapmaktan kaçındı.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü