Çin 3 Milyon Dolarlık Dijital Yuan Dağıttı - JD.Com Bunu Kabul Eden İlk Çevrimiçi Platform Oldu

07 Aralık 2020

Çinli e-ticaret firması JD.com, ülkenin dijital para birimini kabul eden ilk çevrimiçi platform olduğunu söyledi. Cumartesi günü yapılan duyuru, Şangay'ın yaklaşık 65 mil batısındaki Suzhou'da, dijital yuan için yapılacak gerçek dünyadaki denemenin parçası olarak geldi.

JD.com'un fintech kolu JD Digits'in WeChat gönderisine göre, bir piyangoda toplam 20 milyon yuan (3 milyon $) kazanılabilecek. Kazananlar, maksimum 200 yuan dijital para birimi içeren bir uygulama aracılığıyla sözde "kırmızı paket" alacaklar. Bu kırmızı paketlerden yüz bin adet dağıtılacak. Dijital yuan alanlar, bunu JD.com’un çevrimiçi alışveriş platformunda harcayabilecekler. Bu, Çin'in dijital para biriminin büyük bir miktarını ilk dağıtması değil. Ekim ayında, Çin'in teknoloji merkezi Shenzhen'deki vatandaşlara bir piyangoda toplam 10 milyon yuan dağıtıldı.

Çin Merkez Bankası (People’s Bank of China) tarafından kontrol edilen ve piyasaya sürülen dijital yuan, merkez bankası dijital para birimi (CBDC) olarak biliniyor. Merkez Bankası, projesini Dijital Para Birimi Elektronik Ödeme veya DCEP olarak adlandırıyor.

Kaynak: CNBC
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü