Çin, Çelik Üretimini Azaltma Kararlılığı Konusunda, Dışalım Vergilerinde Değişikliğe Giderek Çıtayı Yükseltti

29 Nisan 2021

Çin, bazı çelik üretim gereçlerine uyguladığı dışalım vergilerini kaldırarak, ayrıca ülkedeki dışsatımcılar için maliyetleri yükselterek çelik üretimini dizginleme ve sıçrama yapan demir cevheri fiyatları ile mücadele etme yönündeki çabalarını hızlandırdı.

Ülkenin Maliye Bakanlığı, internet sitesinde yaptığı açıklamada, 1 Mayıs’tan başlayarak pik demir, yarı ürün ile hurda çelik dışalım vergilerinin sıfırlanacağını açıkladı. Çelik üretiminde, yüksek fırınlarda ülke dışından alınan demir cevherini eritmek yerine sözkonusu ürünler kullanılabiliyor. Bir dizi işlenmiş çelik ürününün dışsatım vergilerine uygulanan vergi iadeleri de kaldırıldı.

Bakanlık, alınan önlemlerin “dışalım maliyetlerini düşüreceği, çelik kaynaklarının dışalımını artıracağı ve yerli ham çelik üretiminin azaltılmasını destekleyeceği” yorumunda bulundu.

Küresel çelik üretiminin yarısından fazlasını gerçekleştiren Çin, ülke endüstrilerinin içerisinde çevreyi en çok kirletenlerden biri olan demir çelik endüstrisinin karbon salınımlarını kontrol altına alma çabasının bir parçası olarak içinde bulunduğumuz yılda çelik üretimini azaltma sözü vermişti. Yazının konusu olan vergi değişiklikleri, ülke yönetiminin, demir cevheri maliyetlerinin tarihsel düzeylere yükselmesiyle birlikte, artan hammadde fiyatlarını kontrol altına alma vaadinin ardından geldi.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü