Çinli Sinopec Firması Tarihinin En Büyük Sermaye Yatırımını Gerçekleştirmeyi Planlıyor

30 Mart 2022

Genellikle Sinopec olarak bilinen China Petroleum & Chemical Corp. (China Petroleum & Chemical Corporation ya da diğer adıyla Sinopec Limited, Çin devletine ait petrol ve doğalgaz firmasıdır. Firmanın merkez ofisi başkent Pekin'dedir. Ç.N.), Pekin yönetiminin ülkedeki enerji firmalarına üretimi artırmaları çağrısına katılarak on yılın en iyi kârını elde etmesi sonrası içinde bulunduğumuz yılda firma tarihinin en yüksek sermaye yatırımını gerçekleştirmeyi planlıyor.

Firmanın Pazar günü (27/03/2022) Şanghay Menkul Kıymetler Borsası'na gönderdiği bildirime göre Sinopec, içinde bulunduğumuz yılda geçen yıla göre %18 oranında artışla 198 milyar Yuan (31,10 milyar ABD Doları) sermaye yatırımı yapmayı, dolayısıyla 2013 yılında gerçekleştirilmiş olan 181,7 milyar Yuan tutarındaki önceki sermaye yatırımı rekorunu geçmeyi umuyor.

Firma, özellikle Shunbei ve Tahe petrol sahalarındaki ham petrol üsleri ile Sichuan eyaleti ve İç Moğolistan bölgesindeki doğal gaz sahaları olmak üzere, sabit sermaye yatırımı yönünde işletmeye 81,5 milyar Yuan tutarında yatırım kazandırmayı planlamakta.

Sinopec, yaptığı firma açıklamasında, "İçinde bulunduğumuz 2022 yılına bakıldığında, rafine petrole yönelik piyasa istemi toparlanmaya devam ederken doğal gaz ile petrokimya ürünlerine olan istem de artmaya devam edecek." yorumunu yaptı.

Firma ayrıca jeopolitik zorluklar ile değişken petrol fiyatlarının denizaşırı işletmelerin yatırımları ve operasyonları üzerindeki potansiyel etkileri konusunda da uyarıda bulunurken belirttiği durumu içeren herhangi bir projesine gönderim yapmadı.

Reuters Haber Ajansı, Sinopec Grubu'nun Rusya'da gerçekleştirmeyi planladığı büyük bir petrokimya yatırımı ile gaz pazarlama girişimi konusundaki görüşmeleri askıya aldığını ve Ukrayna krizi sonrası Rusya’ya yönelik yaptırımların artması nedeniyle Pekin yönetiminin ihtiyatlı olunması çağrısına uyduğunu bildirdi.

İçinde bulunduğumuz yılda Brent petrol fiyatları, bugüne kadar %52 oranında artarken Rusya-Ukrayna krizinin ardından petrol sunumunda kesinti yaşanacağı korkusuyla Mart (2022) ayı başında varil başına 139 ABD Doları’na ulaştı.

Sinopec, küresel Korona salgını sonrası dönemde enerji isteminde yaşanan toparlanma ile petrol fiyatlarındaki yükselişlerin ardından önceki yıl (2021) on yılın en büyük karını kaydederken firmanın net kazancı 71,21 milyar Yuan'a ulaştı.

Firma, geçen yıldaki 279,76 milyon varil ham petrol üretimi ve 1.199 milyar fitküp (Bir fitküp-İngilizce cubic feet- yaklaşık 0,02831685 metreküpe ya da 28,3169 litreye eşittir. Ç.N.) doğalgaz üretimi ile karşılaştırıldığında içinde bulunduğumuz yılda 281,2 milyon varil ham petrol ve 12.567 milyar fitküp doğal gaz üretmeyi planlıyor.

Pekin yönetimi, yükselen jeopolitik risklerin ortasında ülkede enerji güvenliğini sağlamaya çalışırken yıllık ham petrol üretimini 200 milyon tonda tutmak, doğal gaz üretimini ise geçen yılki 205 milyar metreküplük üretim rakamından 2025 yılına kadar 230 milyar metreküp üretim rakamına yükseltmek istiyor.
Sinopec firmasında ise ham petrol üretimi ile rafine petrol ürünleri üretiminin bu yıl geçen yıla göre sırasıyla 258 milyon ton ile 147 milyon ton olarak aynı düzeyde kalması bekleniyor.

Ancak Çin'deki benzin ile dizel yakıt istemi, günlük 2.000'den fazla Korona vakasının yerel yetkilileri katı yolculuk kısıtlamaları uygulamaya zorlaması ile birlikte üreticilerin edinim zinciri tıkanıklıkları yaşamaları sonucunda operasyonlarını askıya alması nedeniyle küçülüyor.


Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü