Dünya İklim Değişikliğine Hazır Değil

21 Ocak 2021

Yeni bir BM raporu, dünyanın iklim değişikliğine hazırlıklı olmadığı konusunda uyarıda bulunarak ülkelerin uyum önlemlerini uygulama konusunda ne kadar ilerlediğini vurgulamaktadır. COVID-19'un iklim değişikliği planlamasını çoğu ülke için öncelikler listesine ittiğini ve "iklim değişikliği için ilaç olmadığını" eklemektedir.

Bir basın brifinginde, BM Çevre Programı (UNEP) yönetici direktörü Inger Andersen, "asıl gerçek iklim değişikliği bizim üzerimizde" demiş ve "etkileri şiddetlenecek ve savunmasız ülkeleri ve toplulukları en sert şekilde vuracaktır. Bu yüzyılda küresel ısınmayı 2° C'nin çok altında tutma ve 1,5° C'de seyretme yönündeki Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak pek olası değil” diye eklemiştir.

Ancak rapor, Paris Anlaşması'nı imzalayanların dörtte birinden fazlasının hala tek bir ulusal düzeyde uyum planlama aracına sahip olmadığını ortaya koymaktadır. Gelişmekte olan ülkeler için finansman ve uyum projelerini kuraklık, sel ve deniz seviyesi yükselmesi gibi iklim etkilerine karşı gerçek koruma sağlayacak bir aşamaya getirmede boşluklar bulunmaktadır.

Kaynak: earth.org
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü