Dünya Platin Yatırım Konseyi’ne Göre Otomotiv Pazarı Platin Talebini Artırmaya Devam Ediyor

12 Mayıs 2023

Dünya Platin Yatırım Konseyi’ne (WPIC) göre, otomotiv piyasası, son beş yıldır olduğu gibi platine olan toplam talebin %31 ila %46’sını oluşturarak öngörülebilir gelecekte de platin metali talebinden en büyük payı almaya devam edecek.

Toplam platin talebi içerisinde endüstriyel pay %26-%36 oranları arasında iken mücevhercilik sektörü ise toplam talebin %23-%30 oranları arasındaki payını oluşturuyor.

Platin talep dengesi, örneğin platin borsası yatırım fonlarına yapılanlar gibi yatırımlar tarafından yönlendirilirken ayrıca bu tür yatırımlar talepteki payı en değişken olan yatırımlar olmaya da devam etmekte.

WPIC, platinin kilit teknolojilerde kullanılmasının onu enerji geçişi için kritik bir mineral durumuna getirdiğini belirtmekte. Platin, taşıt aracı karbondioksit salınımlarını azaltmanın yerküre çapında çoğu ülkede yönetmelikler yoluyla giderek daha fazla talep edilmesinin merkezinde yer alıyor.

WPIC, platin metaline olan kendi kendini besleyen talebin, taşımacılık sektöründe elektrikli araçlara geçişin devam ediyor olmasına karşılık gelecek on yıl içerisinde artacağının öngörüldüğünü vurguluyor. Bunun nedeni de daha düşük karbondioksit salınımı gereklerine ulaşabilmek için taşıt aracı başına daha fazla platine gereksinim duyulması.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü