Euro Bölgesi’nde İmalat Sektörü Ağustos Ayında da Daralmaya Devam Etti

02 Eylül 2019

IHS Markit tarafından yapılan Ağustos ayı satın alma yöneticileri endeksi (PMI)  araştırması sonuçlarına göre Euro Bölgesindeki imalat faaliyetleri azalmaya devam ediyor. Bu sonuçlara göre Euro Bölgesinde imalat faaliyetleri art arda yedinci kez düşüş kaydederek, hem piyasa moralini olumsuz etkiledi, hem de AB Merkez Bankasının önümüzdeki hafta yapacağı politika toplantısında faiz indirimine devam edeceğine dair beklentileri kuvvetlendirdi.

IHS Markit’in Ağustos ayı imalat sektörü PMI endeks değeri 47.0 olarak gerçekleşti. Bu rakam geçen ayki 46.5 ten daha iyi olmakla beraber, bu değerler son yedi yılın en düşük seviyeleri olarak dikkat çekiyor.

Analistlere göre sanayi üretiminde yaz boyunca devam eden daralmanın Ağustos ayında da sürmesi nedeniyle sektörün yılsonuna kadar iyimser bir hava yakalamasının pek olası görülmediğini ve sektördeki şirket yöneticilerinin mevcut durumun iyiye gideceğine ilişkin bir görüşleri bulunmadığını belirttiler.

Piyasa moraline ilişkin bir gösterge olan ‘geleceğe yönelik üretim beklentisi endeksi’ nin ise, 52.6’dan 50.6’ya gerilediği ve son yedi yılın en düşük seviyelerinde olduğu görüldü. Bu kötümser tabloya ek olarak, fabrikaların da son dört aydır düzenli olarak istihdam rakamlarını azaltmaya devam ettiklerine dikkat çekildi.

Yine aynı raporda yeni gelen siparişlerin de son on bir aydır azalmaya devam ettiği ve şirketlerin üretim faaliyetlerinin önemli bir kısmının eskiden kalma siparişlerden oluştuğu belirtildi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü