Fas, Serbest Ticaret Anlaşmasına Rağmen Türkiye’den İthal Edilen Tekstil Ürünlerine Gümrük Vergisi Uyulamaya Başladı

13 Ocak 2020

1 Ocakta yürürlüğe girecek gümrük vergisi 31 Aralık 2021 tarihine kadar Fas-Türkiye ticaretini etkileyecektir. Fas’ta Türkiye’den hazır giyim ve diğer tekstil ürünleri ithal eden firmalar, Fas-Türkiye arasındaki serbest ticaret anlaşmasına rağmen %27 oranında gümrük vergisi ödemek zorunda kalacaklardır.  Tekstil ürünleri, Türkiye’nin Fas’a ihraç ettiği önemli maddelerden biridir. Tekstil ürünleri,  2018 yılında Türkiye’nin Fas’a toplam 2.24 milyar dolar ihracatının yaklaşık yarısını oluşturmaktadır.

Türkiye ve Fas arasında, 2004 yılında serbest ticaret anlaşması imzalanmış ve 2006 yılında  uygulamaya konulmuştur. Serbest ticaret anlaşması uygulamaya başladığından itibaren geçen 14 yıl içinde, Fas-Türkiye ticareti artmış ve 2018 yılında Fas’a Türk tekstili satışı 1 milyar dolara ulaşmıştır. Birkaç ay önce sıfır olan %27 gümrük vergisi, Fas’taki Türk tekstil ürünlerinin maliyetini önemli ölçüde artırması beklenmektedir.

Türkiye için Fas tekstil gümrük vergisi bu yılın başında diğer ürünlerle birlikte yükseldi. 2020 yılı finansman faturası, vergiye tabi ürünlerde gümrük vergisinin %25’den %30’a çıkarılmasıyla yükseldi. Türk tekstil ürünlerine uygulanacak gümrük vergisi oranı, normal tarifenin %90’ı olarak belirlendiği için Türk tekstil ürünlerinin gümrük vergisi, 1 Ocaktan itibaren 2019 yılının sonundaki %22.5’den %27’ye yükseldi.

Kaynak: fibre2fashion web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü