Fransa Merkez Bankası’na Göre Fransız Bankaları, Sigorta Şirketleri Kömür Risklerini Azaltmalı

29 Kasım 2019

Fransa merkez bankası başkanı Francois Villeroy de Galhau bir gazeteye yaptığı ve Cuma günü (Bugün) yayınlanan sözlü açıklamasında Fransız bankalarının ve sigorta şirketlerinin, kömür endüstrisini finanse etme risklerini azaltmaları gerektiğini söyledi.

Yatırımcılar, feci durumdaki küresel ısınmayı önlemek için Birleşmiş Milletler destekli 2015 Paris Anlaşması’nın uygulanmasına yardımcı olmak amacıyla somut adımlar atılması konusunda şirketlere giderek daha fazla baskı yapıyorlar.

Fransa’da 2016’dan bu yana iklim risklerini açıklamaları yasayla zorunlu olan bankalar ve sigorta şirketleri, düzenleyici şirketlerin baskısıyla da karşı karşıya bulunuyor.

Villeroy, La Croix gazetesine yaptığı açıklamada “Fransız bankalarının bilançolarında kömür tesislerini finanse etme riskinin hızla azaltılması gerekiyor.” yorumunda bulundu.

Fransız bankası Societe Generale ve Fransız sigorta şirketi AXA, bu hafta, 2030 yılına kadar OECD ülkelerinde, 2040 yılına kadar ise yerkürenin geri kalanında kömür sektöründen çıkacaklarını açıkladılar.

Bir diğer Fransız bankası BNP Paribas da geçen hafta, Avrupa Birliği’nde 2030 yılına kadar ve tüm yerküre çapında 2040 yılına kadar termal kömür sektörüne finansman sağlamayı sonlandıracağını duyurmuştu.  

Kaynak: Reuters web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü