Geçen Yılda Çin’in Altın Üretimi Tırmanırken Altın Tüketimi Zayıfladı

19 Ocak 2023

Çin'in altın üretimi, geçen yıl ülkenin bazı kilit bölgelerindeki üretim artışlarının ardından tırmanırken, yerkürenin en büyük altın tüketicisi durumundaki Çin’de altın tüketimi ise düşüş kaydetti.

Çin Altın Derneği (ÇAD) Perşembe günü (19/01/2023) yaptığı açıklamasında, geçen yıl ülkenin altın üretiminin yıllık %13,09 oranında artışla 372.048 tona yükseldiğini duyurdu.

Doğu Shandong eyaleti, geçen yıl kazalar ile güvenlik teftişlerinin neden olduğu maden kapatılmalarının sonucunda yaşanan üretim kesintilerini atlattı.

Shandong'daki büyük madenler üretime yeniden başlarken kapasitelerini de salgın öncesi düzeye yükseltti. Kuzeydeki Shanxi eyaleti ise altın madenlerine yeni kapasite ekledi. Her iki gelişme de Çin’in altın üretiminin büyümesine katkıda bulundu.

Dernek diğer yandan yerkürenin en büyük altın tüketicisi ülkesi olan Çin’deki altın tüketiminin geçen yıl %10,63 oranında gerileyerek 1.001,74 tona gerilediğini açıkladı.

Geçen yıl ülkenin altın tüketimi toplamındaki düşüşe tüketimi %17,23 oranında gerilemeyle 258,94 tona inen külçe altın ile madeni para tüketimi öncülük etti. Sürekli yüksek olan altın fiyatları ile döviz kurlarındaki oynaklık nedeniyle fiziksel altın külçelerine yapılan yatırım azaldı.

Bu arada, Çin’in altın takı tüketimi de yıllık %8,01 oranında düşüşle 654,32 tona geriledi.

ÇAD açıklamasında, "Ülkedeki altın takı tüketimi geçen yılın başında güçlü bir toparlanma yaşadı, ancak daha sonra Korona virüsü salgınının büyümesi nedeniyle önemli ölçüde düştü." denildi.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü