Hindistan, Bilgi Teknolojileri Donanım Üretimini Artırmak İçin 2 Milyar Dolarlık Teşvik Paketi Başlattı

18 Mayıs 2023

Hindistan, Bilgi Teknolojileri (BT) donanım üretimine büyük yatırımlar çekmek için genişletilmiş bir teşvik planı açıkladı. Yerli dizüstü bilgisayar ve tablet üretimini de teşvik etmeyi amaçlayan teşvik paketinin değeri 2 milyar dolar olarak açıklandı. Orijinal teşvik planı, Şubat 2021'de 1 milyar dolar olarak açıklanmıştı.

Kişisel bilgisayarları ve sunucuları da kapsayan planın Dell, Wistron Corp, Dixon ve Foxconn gibi küresel firmaların yanı sıra Hintli şirketlere de fayda sağlaması bekleniyor.

Bu plan, 2026 yılına kadar yıllık 300 milyar dolar değerinde bir üretim hedefleyen Hindistan’ın küresel elektronik tedarik zincirinde güç merkezi olmasının anahtarı olarak görülmekte.

Hindistan BT Bakan Yardımcısı Rajeev Chandrasekhar, "Plan, şirketlerin üretim üslerini Hindistan'da kurmaları için ek teşvikler yaratacak." dedi.

Revize edilmiş plan, altı yıllık bir süre için geçerli olacak ve yerel olarak üretilen malların yıllık hedefi aşan satışları için üreticilere nakit geri ödeme imkânı sunacak.

Hükümet, bu şirketlerin yaklaşık 41 milyar dolarlık bilgi teknolojileri ürünü üretmesinin ve 75.000'den fazla istihdam yaratmasının beklendiğini açıkladı.

Apple, Dell ve Samsung gibi üreticileri temsil eden kilit bir endüstri kuruluşu olan MAIT, teşvik planını memnuniyetle karşıladı ve bunun bilgi teknolojileri ürünlerine yönelik yurt içi talebi karşılamanın yanı sıra ihracatı artırmaya yardımcı olacağını söyledi.

MAIT Genel Müdürü Ali Akhtar Jafri, "Bu planın, bilgi teknolojileri donanım sektörünün Hindistan'ın akıllı telefon üretiminde elde ettiği başarı düzeyine ulaşmasına yardımcı olacağına inanıyoruz." dedi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü