İngiltere’de Otomobil Satışları 2021 Yılında %30 Azaldı

06 Ocak 2021

İngiltere Motorlu Araç Üreticileri Birliği (SMMT), otomotiv sektörüne ilişkin 2020 yılı verilerini 6 Aralık Çarşamba günü açıkladı.

Açıklanan verilere göre İngiltere’de otomobil satışları koronavirüs salgını ve buna bağlı kapanmalar nedeniyle 2020 yılında %30 oranında azalarak, tarihi rekor seviyelere geriledi.

2020 yılında toplam otomobil talebinin 1.63 milyon adette kaldığı ve en sert düşüşün kapanmanın başladığı Nisan ayında %97 oranında gerçekleştiği belirtildi.

İngiltere’de otomobil satışlarında aylık bazda %90’ın üzerindeki bir düşüş en son 1943 yılında yaşanmıştı. Yıllık bazda yaşanan bu %30’luk kayıp ise İngiltere’nin 2020 yılındaki otomobil satışlarını 1992 yılındaki seviyeye geriletmiş oldu.

2020 yılında dizel otomobil satışları yarıdan fazla azalırken, toplam satış miktarının %30’unu elektrikli ve hibrit otomobillerin oluşturduğu açıklandı.

İngiltere’de otomotiv sektörünün en fazla endişe ettiği konu, Brexit’in anlaşmasız gerçekleşmesiydi. Anlaşma sağlanması ile birlikte sektör gümrük tarifelerinden kurtuldu fakat virüsün İngiltere’de tekrar hızla yayılmaya başlaması ve yeni kapanmaların uygulamaya koyulması nedeniyle 2021 yılı beklentileri iyimser olmaktan uzaklaşmaya başladı.

SMMT tarafından yapılan açıklamada, otomobil satışlarının 2021 yılında da 2 milyon adedin altında kalmasını bekledikleri ve özellikle Mart ayındaki satışların yıllık performans açısından kritik bir gösterge oluşturacağı belirtildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü