İngiltere’de Otomobil Üretimi Ekim Ayında Yıllık Bazda %7 Oranında Artış Gösterdi

29 Kasım 2022

İngiltere Motorlu Araç Üreticileri Ve Bayileri Birliği (SMMT) tarafından 25 Kasım Cuma günü açıklanan verilere göre, İngiltere’de Ekim ayında otomobil üretimi yıllık bazda %7,4 oranında artış kaydetti. Ağırlıklı olarak AB ülkelerinden gelen lüks araç talebinin ihracata dönüşmesinin söz konusu artışta etken rol oynadığı bildirildi.

SMMT’den yapılan açıklamada, Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla 69.524 adet daha fazla otomobil üretildiği, fakat halen 2019 yılındaki üretim seviyesinin %48,4 oranında gerisinde kalındığı bildirildi.

İngiltere’deki otomobil üreticilerinin halen küresel yonga sıkıntısı ve tedarik zincirleri problemlerinin etkisi altında çalışmaya devam ettikleri de verilen bilgiler arasında yer aldı.

SMMT Başkanı Mike Hawes, 2023 yılında sektörü tekrar rayına oturtmanın birincil hedefleri olduğunu belirterek, İngiltere’ye istihdam, ihracat ve ekonomik katma değer bağlamında en fazla katkıyı sunan sektörün otomotiv sektörü olduğuna dikkat çekti.

Açıklanan verilere göre, Ekim ayındaki üretimin %81’i başta AB ülkeleri olmak üzere ihracat kapsamında gerçekleşti. ABD, Avustralya ve Türkiye de ihracat yapılan ülkeler arasında yer aldı.

Fabrikalarda üretilen elektrikli araç sayısı da on aylık dönemin sonunda 61.339’a ulaştı ve rekor seviye olarak kayıtlara geçti. 2021 yılının aynı dönemi ile kıyaslandığında elektrik araç üretimindeki artış %16,2 oldu.

Geçtiğimiz hafta İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt, 2025 yılından itibaren elektrikli araçlara da ÖTV uygulamasının başlayacağını duyurmuştu.
  
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü