Japonya’da Sanayi Üretimi Ağustos Ayında Düşüş Kaydetti

30 Eylül 2019

Japonya Ticaret Bakanlığı tarafından bugün (30 Eylül 2019) açıklanan ekonomik verilerde, sanayi üretiminin Ağustos ayında %1.2 oranında azaldığı belirtildi. Beklenen daha fazla daralan sanayi üretimi, ülke ekonomisinin ve de sanayi sektörünün üzerindeki ticaret savaşları baskısının her geçen gün daha da artmakta olduğunu gözler önüne serdi.

Öte yandan perakende satışların ise beklenenin üzerinde bir artış kaydettiği ve kişisel harcama eğilimlerinde bir zayıflama olmadığı gözlemlendi.

Sanayide demir, çelik, otomobil ve makine ekipmanları üretimi azalırken, elektronik aksam ve kimyasal madde üretimlerinde ise artış olduğu belirtildi.

Bakanlık tarafından yapılan ve imalat sektörünü kapsayan bir anketin sonucuna göre, Eylül ayında sanayi üretiminin %1.9 artacağı, ancak Ekim ayında tekrar %0.5 lik bir daralmanın beklendiği belirtildi.

Araştırma sonuçları, ihracata bağımlı olan Japon ekonomisinde özellikle imalat sektörünün dünyadaki olumsuz şartlardan fazlasıyla etkilendiğini ortaya koyarken, hizmet sektörünün ise canlılığını koruduğu ve ekonomiyi destekleyen ana unsur olmaya devam ettiğini ortaya koydu.

Küresel ekonominin yavaşlamasından dolayı azalan ihracat rakamlarının ekonomiyi olumsuz etkilediğini belirten analistler, Ekim ayında perakende satış vergilerinin yükseltilmesi ile birlikte durumu daha da kötüleştireceği yorumunda bulundular.

Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi konumunda olan Japonya’da, bütün küresel olumsuzluklara rağmen, hane halkı ve bayındırlık harcamalarının güçlü olması nedeniyle ekonomi son üç çeyrek boyunca büyümeye devam ediyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü